xcounter
#

Скільки з 61 мільярда доларів допомоги США піде виключно на зброю для України

24109
Скільки з 61 мільярда доларів допомоги США піде виключно на зброю для України

Попри те, що загальний розмір допомоги для України оголошений у розмірі 60,84​ мільярда доларів, лише частина з них піде безпосередньо на озброєння

Питання виділення коштів США для допомоги України нарешті зсунулось з мертвої точки та пройшло голосування у Палаті представників, яка є нижньою палатою американського парламенту. І після того, як законопроєкт був поставлений на голосування трампістом Майком Джонсоном, він отримав 311 голосів.

Наразі очікується максимальне швидке голосування в Сенаті, яке має відбутися у цей вівторок, а за ним - підпис президента США. Але варто розуміти, що попри виділення 60,84 мільярда доларів допомоги США далеко не вся ця сума піде на озброєння.

Читайте також: Ізраїль має таємничі аеробалістичні ракети під F-16, якими ударив по Ірану

Зокрема у статі допомоги Україні було включно 11,3 млрд доларів на військові операції США у регіоні (у цю суму включена логістика озброєння для України) та 7,9 млрд доларів у вигляді прямої фінансової допомоги у кредит (за можливістю списати 50%).

Також окремими рядками у десятках та сотнях мільйонів доларів прописані такі речі, як забезпечення нагляду та підзвітності на 26 млн, 481 млн доларів на допомогу українцям у США, 149 млн доларів національній адміністрації з ядерної безпеки США для реагування на ситуації, пов’язані з ядерною безпекою в Україні тощо. Загалом таких статей, як детально розписала пані посол України у США Оксана Маркарова набігає ще на 1,3 млрд доларів.

Тому безпосередньо на зброю припадає:

  • 13,8 - закупівля озброєння для України за програмою USAI, Ukraine Security Assistance Initiative - Ініціативи сприяння безпеці України.
  • 1,6 млрд доларів на програму Foreign Military Financing (іноземне воєнне фінансування), за якою США компенсує Україні вартість замовленого американського озброєння
  • 23,2 млрд доларів Пентагону на поповнення товарів оборонного призначення та послуг наданих Україні

Щодо останньої цифри то неможливо зі 100% впевненістю сказати, що вся ця сума піде на відому програму PDA, Presidential Drawdown Authority, президентського вилучення за якою озброєння передається із запасів міноборони США до України напряму. Наразі різні джерела наводять різну аргументацію, як ці кошти будуть витрачені.

Справа в тому, що у Пентагоні наразі нарахували діру у 10 млрд доларів, яка є різницею між вартістю озброєння, яке було передано Україні раніше та вартістю його заміни. Про це стало відомо, коли у Пентагоні спробували пояснити чому лише у березні змогли виділити 300 млн доларів на озброєння для України та чому близько 4 млрд "помилкових" доларів все одно неможливо використати.

Тобто частина з цих грошей піде на закриття цього провалу. У будь-якому випадку, головне те, що допомога була проголосована та слід очікувати її остаточного затвердження протягом найближчих днів.

Читайте також: Литва передає Україні літак L-39ZA "Альбатрос", чим він особливий