xcounter
#

Литва передає Україні літак L-39ZA "Альбатрос", чим він особливий

18222
Литовський L-39ZA, архівне фото з відкритих джерел
Литовський L-39ZA, архівне фото з відкритих джерел

Які має характеристики, та які можуть бути варіанти використання

Міноборони Литви 20 квітня 2024 року повідомило, що передає Україні новий пакет військової допомоги, і на цей раз це буде літак типу L-39ZA "Альбатрос". До свого повідомлення литовське оборонне відомство прикріпило також фотографії, які демонструють процес завантаження на автотранспорт фюзеляжу цього літака, підвісних блоків під некеровані реактивні снаряди та дерев’яних ящиків з невідомим вмістом.

Ця подія цікава не просто тим, що Литва вперше за весь час війни РФ проти України офіційно передає авіатехніку для ЗСУ. Окремо цікавий момент тут полягає також і в тому, що це взагалі за тип літака.

Читайте також: США в "Холодну війну" мали надзвуковий БПЛА D-21, який у Китаю перетворився на WZ-8
Процес передачі L-39ZA та складових до нього для ЗСУ, фото - Міноборони Литви

Річ у тім, що L-39ZA – це навчально-бойовий літак на базі L-39C, який по факту можна використовувати як легкий штурмовик. У всякому випадку, L-39ZA за "паспортними" характеристиками розрахований на бойове навантаження в 1100 кілограмів, має чотири вузли підвіски, на які можуть чіплятись блоки під некеровані реактивні снаряди або ж авіабомби. Крім цього, до складу озброєння L-39ZA входить також 23-мм двоствольна авіаційна гармата ГШ-23Л з боєзапасом в 150 пострілів.

За іншими характеристиками L-39ZA вцілому ідентичний базовому L-39C "Альбатрос".

Якщо виходити із даних The Military Balance 2023, то в Європі було два активні користувачі L-39ZA: Словаччина – два літаки в строю + 1 на зберіганні, Болгарія – загалом 6 літаків, усі зараз на модернізації. За даними з відкритих джерел, в Литві на зберіганні був один L-39ZA.

Процес передачі L-39ZA та складових до нього для ЗСУ, фото - Міноборони Литви

Окремо цікавою є історія із модернізацією усіх шести L-39ZA для ВПС Болгарії, бо там йдеться про те, що літаки такого типу мають потенціал для модернізації, і що в Європі є підрядники, які й далі можуть обслуговувати ці "Альбатроси". Якщо коротко – Болгарія замовила оновлення всіх шести L-39ZA із продовженням строку служби на 7,5 років або на +1500 льотних годин з тим, щоб ці літаки можна було використовувати як "літаючі парти" для підготовки на F-16.

Що стосується України та переданого від Литви L-39ZA – тут формат можливого використання залежатиме від рішення, яке вважатиме за доцільне ухвалити Командування Повітряних Сил ЗСУ.

Раніше Defense Express розповідало про те, що наприкінці березня 2024 року Канада вивела з експлуатації тренувальні CT-155 Hawk, які можуть бути корисним для ЗСУ.

Процес передачі L-39ZA та складових до нього для ЗСУ, фото - Міноборони Литви
Читайте також: Рашисти могли отримати 203-мм снаряди ймовірно від Ірану, це показово