xcounter
#

США в "Холодну війну" мали надзвуковий БПЛА D-21, який у Китаю перетворився на WZ-8

12899
Реактивний БПЛА D-21, фото – National Museum of the United States Air Force
Реактивний БПЛА D-21, фото – National Museum of the United States Air Force

Тут мова про доволі цікаву розробку, яка заслуговує на окрему згадку

Після того, як у відкритому доступі з’явились фото китайського реактивного безпілотника за проектом WZ-8 під фюзеляжем бомбардувальника N-6H, в деяких ресурсах пішли посилання на те, що Китай цей реактивний БПЛА міг скопіювати із надзвукового безпілотного розвідника D-21 розробки Lockheed Martin, який США намагались застосовувати під час "Холодної війни".

Ця версія цілком має право на існування зокрема через той факт, що один із екземплярів D-21 впав на території КНР в 1971 році, ну і також – що сучасний китайський WZ-8 візуально схожий на цей американський розвідувальний БПЛА. Тому цілком є привід розповісти про цей самий D-21, який можливо надихне і вітчизняних розробників розвідувальних безпілотників.

Читайте також: Чим могли відрізнятись між собою варіанти С-200, яким збили А-50 і Ту-22М3
Китайський дрон WZ-8 під фюзеляжем N-6H, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Вперше роботинад D-21 стартували ще в 1962 році, ЦРУ хотіло отримати високошвидкісний безпілотний апарат, який можна було б використовувати для аерофотозйомки над територією ймовірного противника (на той час – не тільки СРСР, але й комуністичний Китай також). Перший політ D-21 відбувся в грудні 1964 року, фактичний строк служби виявився коротким – із 1969 по 1971 роки.

За тодішнім рівнем розвитку технологій, D-21 мав дуже високі льотні характеристики – швидкість польоту в 4000 км/год, дальність польоту до 5600 кілометрів, стартова маса – 4,9 тон, довжина фюзеляжу та розмах крил – 13,0 метрів та 5,8 метрів відповідно.

Формат запуску D-21 також виглядав доволі цікаво – стартовими платформами виступали два відповідно перероблені B-52B, при цьому як стартова ступінь для самого БПЛА виступав твердопаливний прискорювач із довжиною корпусу 14 метрів та стартовою масою 6 тон, при цьому тривалість роботи прискорювача складала 87 секунд.

Запуск реактивного безпілотника D-21 із твердопаливним прискорювачем, архівне фото від US Air Force

Відомо, що загалом було виготовлено 38 реактивних БПЛА типу D-21, однак фактично відбулось лише чотири розвідувальні польоти.

В процесі оперативного використання виявилось, що навігаційна система на D-21 в реальних умовах дає настільки критичні збої, що це заважає виконувати прямі завдання за призначенням. А після того, як у березні 1971 року один такий БПЛА впав на китайській території, програму по D-21 взагалі довелось згортати.

Виявлений на території Китаю D-21 у березні 1971 року, фото з відкритих джерел

Оскільки використання таких дронів, кожен з яких коштував на той момент аж5 мільйонів доларів за тодішнім курсом, виглядало взагалі не виправданим.

Тим більш, що на той момент вже була значно дешевша і технологічніша альтернатива у вигляді супутників космічної розвідки. Однак за 50 років потому американський D-21 отримав свою реінкарнацію у формі китайського WZ-8. І можливо, це буде не остання подібна розробка.

Раніше Defense Express розповідав про те, що прототип для Shahed-136 був створений у ФРН ще в 1980-х роках під назвою DAR.

Реактивний БПЛА D-21, фото – National Museum of the United States Air Force
Читайте також: Супутник підтвердив, що наш БПЛА пошкодив важливу частину на РЛС 29Б6 "Контейнер"