xcounter
#

Супутник підтвердив, що наш БПЛА пошкодив важливу частину на РЛС 29Б6 "Контейнер"

27095
Антенна частина загоризонтної РЛС 29Б6 "Контейнер", фото з відкритих джерел
Антенна частина загоризонтної РЛС 29Б6 "Контейнер", фото з відкритих джерел

Якого саме характеру зафіксовані пошкодження, і на що це вказує

У відкритому доступі з’явились супутникові знімки, які підтверджують факт влучання українського безпілотника по російській загоризонтній радіолокаційній станції 29Б6 "Контейнер", ймовірно – за підсумками саме другої атаки, про яку стало відомо вже 17 квітня 2024 року. Судячи за фото, влучання пошкодило антенну частину цього рашистського радару, явних слідів вибухів на території об’єкту не видно.

Але виходячи навіть із цього, можемо уже стверджувати про те, що в результаті нашого удару рашистська РЛС 29Б6 "Контейнер" зазнала суттєвих пошкоджень, на рівні тривалого виходу із ладу цього об’єкту. Із доволі сумнівними на даний момент перспективами відновлення.

Читайте також: F-15EX з понад десятком ракет AIM-120 AMRAAM як найкраще рішення проти масованих ударів
Уражена зона на РЛС 29Б6 "Контейнер", квітень 2024 року, зображення з відкритих джерел

Якщо пояснювати детальніше – навіть якщо влучання українського БПЛА за підсумками атаки, про яку стало відомо 17 квітня 2024 року, не привело до масштабних руйнувань, все рівно рашистська 29Б6 "Контейнер" наразі нездатна виконувати головне завдання – виявляти повітряні цілі різних типів на заявленій дистанції до 3000 кілометрів.

В одній із своїх публікацій ми вже раніше давали загальну характеристику по 29Б6 "Контейнер", деякі моменти з якої повторити стало особливо актуальним.

Найголовніше – від моменту початку розробки та виготовлення цієї РЛС включно з періодом довготривалого "дослідно-бойового чергування" та до остаточної постановки в стрій минуло майже 15 років. Що заодно натякає на те, що строк відновлення та повернення в стрій пошкодженої 29Б6 "Контейнер" може виявитись доволі тривалим, на рівні кількох місяців чи навіть років.

Схема будови загоризонтої РЛС 29Б6 "Контейнер", архівне зображення з відкритих джерел

Зазвичай, коли в нас мова про "бавовну" на території РФ та про ураження цінних зразків військової техніки, одразу виникає спокуса порахувати можливі втрати ворога в мільйонах доларів. У випадку із РЛС 29Б6 "Контейнер" це в принципі робити не варто.

Для початку, вартість в мільйонах доларів – це величина, як характеризує можливість відновлення чи виготовлення нового зразка. А як ми окреслили вище, у випадку із пошкодженою рашистською РЛС "Контейнер" швидкість відновлення може обчислюватись лише місяцями або ж навіть роками.

Більш того – якщо зважити на те, що ця 29Б6 "Контейнер" в росіян була тільки в одному екземплярі, а введення в стрій другої станції цього типу на Далекому Сході запізнюється від першопочаткового графіку мінімум на 4 роки. Відповідно, хоча би в цьому ракурсі пошкоджена 29Б6 "Контейнер" для самих росіян є буквально безцінною. Не кажучи вже про те, що в цій історії ворог втратив на певний час інструмент для контролю повітряного простору України.

Сектор огляду загоризонтої РЛС 29Б6 "Контейнер", зображення з відкритих джерел
Читайте також: Що це за "гіперзвуковий" дрон WZ-8 в Китаю під копію радянського Ту-16