xcounter
#

F-15EX з понад десятком ракет AIM-120 AMRAAM як найкраще рішення проти масованих ударів

14158
F-15EX, всі фото — U.S. Air Force
F-15EX, всі фото — U.S. Air Force

ПС США планують списати значну частину своїх F-15E, а також замовити усього трохи більш як сотню нових F-15EX, але чи дійсно це правильні рішення у контексті сьогодення

Літаки F-15E Strike Eagle Повітряних сил США відіграли значну роль у відбитті нещодавньої атаки Ірану на Ізраїль, а саме у знищенні іранських ударних дронів, і це знову активізувало важливість закупівлі нових літаків F-15EX Eagle II, а також питання про те, чому ПС США хочуть вивести з експлуатації половину свого і так відносно невеликого і затребуваного парка цих машин.

Наприклад, кількість F-15EX, які планують замовити і поставити для ПС США, зменшилася у порівнянні з попередніми планами — якщо спершу розглядали мінімальне замовлення на 144 машини, то в якийсь момент ця кількість впала ледь не вдвічі, до 80 літаків, а згодом зупинилася на позначці у 104 машини. Але й це не остаточна кількість, бо суперечки щодо майбутнього парку цих літаків триває й до сьогодні.

Читайте також: У Пентагоні визнали, що їхня ПРО концептуально застаріла та треба брати приклад з України
F-15EX
F-15EX

Щодо F-15E, то у бюджетному запиті на 2025 рік Повітряні сили США

хочуть списати 26 цих літаків

, йдеться про перші версії, з двигунами F110-PW-220, а не F110-PW-229

. А загалом ПС США хочуть вивести з експлуатації близько половини з 218 літаків.

"Якщо вам треба захистити географічну територію від багатьох крилатих ракет і дронів, що наближаються, то F-15EX – ваш літак", — відзначають у виданні The War Zone. Головні аргументи — довговічність, високі характеристики, включно з радаром у поєднанні зі здатністю нести більшу кількість озброєння.

F-15C та F-15EX
F-15C та F-15EX

Зокрема йдеться передусім про можливість мати до 12 ракет класу "повітря-повітря" AIM-120 AMRAAM. Ба більше, для F-15 є концепція, у рамках якої можливості щодо ракет класу "повітря-повітря можуть бути збільшені до 22 ракет (AIM-9X і AIM-120), що дуже цікаво для виконання завдань протиповітряної оборони. Крім того, літак оснащений РЛС AN/APG-82 з AESA та капсулою Legion з датчиком IRST-21, завдяки яким він може якнайкраще виявляти малорозмірні цілі на великих відстанях та низьких висотах. І також наголошується на високій витривалості літака, що теж важливо для місій протиповітряного патрулювання.

"Оскільки масовані удари стають все більш значною частиною майбутніх війн, приклади, які щоденно є в Україні, у Червоному морі, а тепер і між Іраном та Ізраїлем, Eagle II є найкращим повітряним засобом, щоб протистояти їм", — резюмують у виданні.

Читайте також: Давайте глянемо, як США розгортають Typhon під Tomahawk, і нам дещо стане ясно