xcounter
#

Що це за "гіперзвуковий" дрон WZ-8 в Китаю під копію радянського Ту-16

5999
 Китайський дрон WZ-8 під фюзеляжем N-6H, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Китайський дрон WZ-8 під фюзеляжем N-6H, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Що на даний момент можна сказати про характеристики та функціонал цього літального апарата

В соцмережах циркулюють фотографії китайського бомбардувальника N-6H в польоті (удосконалена копія радянського Ту-16) із реактивним безпілотником типу WZ-8 під фюзеляжем. Деякі пабліки назвали цей WZ-8 навіть "гіперзвуковим", хоча в даному випадку ми не можемо бути впевнені в тому, що китайці тут демонструють взагалі робочий зразок, а не масо-габаритний макет.

Але загалом історія виглядає цікавою, тому давайте спробуємо в ній розібратись. Тим більш, що реактивний БПЛА для запуску із копії старого радянського бомбардувальника – це виглядає як мінімум незвично.

Читайте також: США підняли в повітря одразу 12 "невидимок" B-2, але що цим хотіли показати
Китайський дрон WZ-8 під фюзеляжем N-6H в польоті, квітень 2024 року, фото з відкритих джерел

Вперше про китайський реактивний дрон типу WZ-8 стало відомо у 2021 року року, цей літальний апарат було показано на статичній стоянці під час авіашоу в Чжухаї. Наступна демонстрація WZ-8 відбулась восени 2022 року під час авіасалону в місті Чанчунь.

Цікаво, що хоча і тоді китайці показували свій WZ-8 лише на статичній експозиції, вони вже тоді заявили доволі амбітні характеристики для цього БПЛА: швидкість польоту –до 3700 км/год, дальність польоту – аж до 8 тисяч кілометрів, призначення – ведення розвідки, або ж ураження кораблів ВМС США в Тихоокеанському регіоні.

Після того КНР демонструвала свій WZ-8 під час парадних заходів, цей безпілотник також час від часу "світився" на різного роду супутникових знімках китайських військових об’єктів. Однак до цього моменту не було взагалі ніяких повідомлень про те, щоб Китай взагалі проводив хоч якісь випробування цього безпілотника.

Парадна демонстрація WZ-8, фото з відкритих джерел

Тому насправді цілком можливий варіант, що в цьому епізоді та на підвісі під N-6H китайський WZ-8 взагалі виконав тільки перший підйом у повітря за весь час робіт над ним, не кажучи вже про повноцінний політ.

Відповідно, є усі підстави сумніватись у тому, що заявлені характеристики по цьому БПЛА взагалі можуть відповідати дійсності. Не кажучи вже про те, щоб називати цей реактивний дрон "гіперзвуковим". Єдине, що в даному випадку можна стверджувати точно – китайський БПЛА типу WZ-8 не має бути більш габаритним по масі, аніж це дозволяє показник максимальної вантажопідйомності N-6N в 9 тон.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Китай зробив "копію" Ми-28 з індексом Z-21 на базі клону Black Hawk під назвою Z-20.

Виставкова демонстрація WZ-8, фото з відкритих джерел
Читайте також: Норвегія буде будувати свою протиповітряну оборону за висновками бойових дій в Україні