xcounter
#

Китай зробив "копію" Ми-28 з індексом Z-21 на базі клону Black Hawk під назвою Z-20

5586
Китайський гелікоптер Z-21 під час польоту, фото з відкритих джерел
Китайський гелікоптер Z-21 під час польоту, фото з відкритих джерел

Що відомо про цю розробку, і коли китайці збираються її запускати в серію

У відкритому доступі з’явились фотографії з першої публічної демонстрації китайського ударного гелікоптера під умовним індексом Z-21, ймовірно створеного на базі китайського багатоцільового гелікоптера Z-20, клону американського Black Hawk.

В елементах конструкції "засвіченого" Z-21 можна побачити сліди концепції американського AH-64 Apache. Однак при більш детальному аналізі новий китайський Z-21 наділений скоріше рисами російського ударного вертольоту Ми-28. Про це пише портал The Drive.

Читайте також: На Заході вважають, що у 2025 році в армії РФ закінчиться ствольна артилерія
Китайський гелікоптер Z-21 під час польоту, фото з відкритих джерел

Як випливає із тексту цієї публікації, дані про китайську програму Z-21 є поки що фрагментарними, але певне уявлення скласти вони все ж дозволяють. Зокрема, що перший політ дослідного екземпляра Z-21 відбувся ще в січні 2024 року. Зараз дослідний "борт" ще не має встановленого озброєння, однак на випробуваннях він уже літає не тільки із спеціальною вимірювальними пристроями, але й із апаратурою захисту від зенітних ракет також.

Вцілому в Z-21 не просто "прочитуються" риси конструкції багатоцільового Z-20, наразі вже передбачається, що обидві ці машини матимуть однакову силову установку та деякі спільні елементи конструкції. Новий ударний Z-21 має стати більш потужним доповненням до основного ударного гелікоптера НВАК під назвою Z-10, серійне виробництво цього клону російського Ми-28 ймовірно стартує за 3 роки.

Зліва - китайський Z-20, зправа - ймовірний вигляд китайського Z-21, ілюстративний рендер з відкритих джерел

Цікаво, що в рамках своїх конструкторських робіт китайці виготовили спеціальну версію гелікоптера Z-20, яка могла виступити як своєрідна "літаюча лабораторія" для відпрацювання технологій по власному новому ударному вертольоту.

Сам факт початку випробувань Z-21 може свідчити зокрема і про те, що Китай зміг подолати технологічні бар'єри, необхідні для створення потужних турбовальних двигунів під важкі гелікоптери.

Китайський Z-20 в ударній версії, зображення з відкритих джерел

Бо, наприклад, той самий Z-10 як основний ударний гелікоптер НВАК має проблеми із силовою установкою під час роботи при високих температурних режимах. Що суттєво звужує не тільки нішу використання того самого Z-10 в строю китайської армії, але і його експортні перспективи також: за деякими даними, Пакистан все ж відмовився брати цей вертоліт саме по причині описаних проблем.

На цьому фоні особливо доречним буде пригадати факт, що основний ударний вертоліт армії Китаю Z-10 зробили розробники рашистського Ка-52, мова про так званий "Проект 941". Оскільки і в даному випадку не виключено те, що КНР могла імпортувати частину необхідних технологій для створення свого Z-21, таки схожого в чомусь на російський Ми-28.

Порівняння російської розробки "Проект 941" та китайського Z-10
Читайте також: Чи можливо перетворити ФАБ-3000 на КАБ та який літак РФ її зможе підняти