xcounter
#

Основний ударний вертоліт армії Китаю WZ-10 зробили розробники рашистського Ка-52

16824
 Китайські WZ-10, ілюстративне фото від China Military
Китайські WZ-10, ілюстративне фото від China Military

Хоча ця історія відбулась ще в 1990-х, про неї стало відомо лише в 2013 році, але вона пояснює ставлення китайців до РФ зараз, у 2023 році

Defense Express в одному із своїх матеріалів розповідав, що Китай задумався, чому РФ втратила у війні проти України майже 300 вертольотів, але в підсумку вирішив, що в нього "все гаразд". Мовляв, рашисти втратили так багато гелікоптерів через "недоліки мислення та нестачу досвіду", а щоб не повторювати таких помилок, китайці уже частково провели модернізацію своїх ударних вертольотів і хочуть покращити концепцію їх застосування в майбутній війні проти Тайваню.

Окрема іронія полягає в тому, що основний ударний вертоліт армії Китаю WZ-10 зробили розробники рашистського Ка-52, досвід застосування якого у війні проти України став провальним для армії РФ, зокрема через недоліки технічних характеристик та втрати на рівні мінімум 20% від наявого парку. Тому на історію з "російським" корінням основного ударного гелікоптера Китаю варто звернути окрему увагу.

Читайте також: Для виробництва копії російської П-800 Індія використовує до 75% власних деталей, але далі є нюанс
Рендер, який демонструє походження китайського WZ-10 від російського "Проект 941", зображення з відкритих джерел

В цій історії у відкритому доступі є небагато даних. Відомо хіба, що у 2013 році під час виставки Heli-EXPO в Лас-Вегасі генеральний конструктор "Камов" Сєргєй Міхєєв заявив, що ескізна розробка саме його установи під індексом "Проект 941" стала основою для китайського WZ-10. Мовляв, КБ "Камов" лише розробив сам проект на основі власних напрацювань радянського часу, а китайці уже самостійно вели його випробування та налагоджували виробництво.

Але тут цікаво, що росіяни свій "Проект 941" передали китайцям аж у 1995 році, але серійне виробництво WZ-10 стартувало лише в 2010 році, а на початок 2023 року НВАК мала орієнтовно 200 машин цього типу.

Рендер, який демонструє походження китайського WZ-10 від російського "Проект 941", зображення з відкритих джерел

Щодо характеристик самого "Проект 941" у відкритому доступі даних нема. Можемо хіба що за зовнішньою конфігурацією припустити, що російський "Камов" працював над цим проектом ще з радянських часів як ймовірного конкурента Ми-28. Але в результаті ці напрацювання не знайшли застосування в РФ, тому "перекочували" в Китай.

В даному випадку можемо описати лише відомі характеристики формально "китайського" WZ-10. При максимальній злітній масі у 8 тонн цей вертоліт має довжину фюзеляжу 14,5 м, а діаметр несучого гвинта – 12 м. Крейсерська швидкість польоту – до 230 км/год, практична дальність польоту – до 800 км. Бойове навантаження – до 1500 кг на 4 вузлах підвіски, може включати в себе зокрема керовані ракети "повітря-поверхня" та "повітря-повітря" малої дальності.

Китайські WZ-10, ілюстративне фото з відкритих джерел

Описана вище історія яскраво описує, чому Китай в 2023 році може так зверхньо ставитись до Росії в принципі, і чому китайські військові так зверхньо оцінюють провали армії РФ зокрема. Схоже, тут справа полягає зокрема і в тому, на яких саме росіяни продавали Пекіну свої технологічні розробки. І що на цьому тлі Китай може себе відчувати ледь чи не "донором" для "підтримки на плаву" рашистського ВПК.

Тут для ілюстрації можна згадати не тільки повідомлення, що КНР продає росіянам комплектуючі для виробництва С-400 чи Су-35, але й інший приклад також. У 2014 році китайці почали випробування WZ-10 на своїх універсальних десантних кораблях, щоб адаптувати цей вертоліт для "морської" ролі.

Ймовірно, тести вийшли не зовсім вдалими, бо осінню 2021 року Китай замовив у росіян поставку 36 палубних вертольотів Ка-52К для своїх УДК проекту Type 075. Щоправда, який прогрес за цим контрактом 2 роки потому після видачі замовлення, у відкритому доступі даних поки що нема.

Рашистські палубні вертольоти Ка-52К, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Якщо Китай має технології по "Кинжалу", то хіба для розуміння "як не треба робити"