xcounter
#

Якщо Китай має технології по "Кинжалу", то хіба для розуміння "як не треба робити"

14593
Парадна демонстрація китайських гіперзвукових ракет DF-17, зображення з відкритих джерел
Парадна демонстрація китайських гіперзвукових ракет DF-17, зображення з відкритих джерел

Бо схоже, що китайці таки визнали "тупиковим" і відкинули вектор з аеробалістичними ракетами повітряного базування

Після гучного фіаско ракет "Кинжал" в небі над Києвом РФ почала "зачистку" причетних до цього проекту, їм звинувачують в "державній зраді" та "передачі технологій Китаю". Ймовірна фактична підстава цієї справи може полягати в тому, що розробники цієї зброї за "аналоговнєт" видали ще радянський проект протисупутникової ракети 79М6 "Контакт" або ж проект ракети-носія повітряного старту РН-С із 1990-х років, які були потім адаптовані до того, що ми знаємо як "Кинжал", про що Defense Express розповідав у окремому матеріалі.

Але тут не варто відкидати й формальну сторону справи – теоретичну можливість передачі технологій по "Кинжалу" китайцям. Тим більш що Китай справді вів роботи по гіперзвуковим чи то пак аеробалістичним ракетам.

Читайте також: Секретний стелс-винищувач знову засвітився на відео: як виглядає ймовірний літак шостого покоління NGAD
Китайська гіперзвукова чи аеробалістична ракета 2PZD-21 під крилом бомбардувальника H-6K, листопад 2022 року, зображення з відкритих джерел

Наприклад, в листопаді 2022 року китайці вперше (і поки що в єдиний раз) показали ракету під індексом 2PZD-21 для старту з бомбардувальника H-6K, яку цілком можна сприйняти як "копію "Кинжала"". Однак про її випробування ніяких даних нема. І це на тлі того, що експерименти Китаю з підвіскою гіперзвукової ракети наземного базування DF-17 під той же H-6 зразка 2020 року також завершились нічим.

З цього можемо зробити припущення, що якщо Китай і отримав технології від росіян по "Кинжалу", то скористався цим лише для того, щоб побачити "як не треба робити". І що на тлі цього китайські військові інженери визнали тупиковим шлях розвитку по розробці гіперзвукових чи то пак аеробалістичних ракет повітряного базування, натомість вирішили зосередитись на проектах ракет наземного базування, виконаних за схемою "балістична ракета як розгінний блок + планер-глайдер".

Проліт китайського бомбардувальника H-6 з ймовірною адаптацією гіперзвукової ракети DF-17, 2020 рік, зображення з відкритих джерел

Тим більш, що Китай прямо зараз веде роботи по новій гіперзвуковій ракеті, виконаній за схемою "розгінний блок + планер-глайдер", і схоже, що цей проект близький до результативного фіналу.

Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS) в своєму блозі від 18 травня 2023 року пише про те, що в начебто "злитих документах" з Пентагону згадувався зокрема факт успішно проведених 25 лютого 2023 року випробувань китайської гіперзвукової ракети за проектом DF-27, яка начебто пролетіла 2100 км за 12 хвилин. Хоча сам Пентагон не підтвердив достовірність даних зі "зливів" загалом, західні аналітики аж ніяк не сумніваються в прогресі Китаю по проекту DF-27, основою для якого може виступати балістична ракета середньої дальності DF-26.

Парадна демонстрація китайських балістичних ракет DF-26, фото з відкритих джерел

Щодо можливої дальності пуску китайської гіперзвукової ракети DF-27, то тут оцінки різняться – в діапазоні до 5000-8000 км. У всякому випадку, цей показник точно має бути вищим, аніж заявлений діапазон дальності стрільби гіперзвукової DF-17 в 1800-2500 км.

При цьому є припущення, що гіперзвукова DF-27, як і її "балістична основа" DF-26, буде призначена для ураження як наземних, так і надводних цілей. Але якою є маса та спорядження БЧ цієї ракети – поки що лишається невідомим.

Підготовка до пуску китайської балістичної ракети DF-26, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Ізраїльський PULS продовжує "ходу" по Європі: Нідерланди обрали ракетний комплекс від Elbit замість HIMARS