xcounter
#

Ізраїльський PULS продовжує "ходу" по Європі: Нідерланди обрали ракетний комплекс від Elbit замість HIMARS

PULS від Elbit Systems​
PULS від Elbit Systems​
4533

Нідерланди стали другим замовником ізраїльського аналога PULS після Данії, а невдовзі аналогічне замовлення очікується від Німеччини та Іспанії

Ізраїльська компанія Elbit Systems повідомила про підписання контракту на постачання ракетної системи PULS (Precise Universal Launching System) до Нідерландів. За 305 млн доларів країна отримає 20 пускових та ракети різних типів, строк виконання контракту - 5 років.

Й це вже другий "європейський" контракт Elbit після того, як Данія замовила вісім PULS разом із 19 одиницями САУ ATMOS. Й дуже схоже, що мова йде лише про початок ходи ізраїльської ракетної системи по Європі. Бо потенційно найбільшим контрактом, а що важливіше, із локалізацією виробництва очікується із Німеччиною.

Читайте також: У Криму в окупантів "неспокійний" день: знайшли "Калибр" і підірвані колії, по яких возили БК і військову техніку

Зокрема німецький оборонний гігант Krauss-Maffei Wegmann у грудні минулого року підписав з Elbit домовленість про співпрацю з потенційною розробкою у вигляді Euro-PULS - новітньої майбутньої європейської ракетної системи наступного покоління. Ще одним поки потенційним замовником PULS вважається Іспанія, яка обирає між ним та HIMARS, але наче Мадрид схиляється якраз до пропозиції Elbit.

Таким чином, цілком можливо, що частина країн Західної Європи наддадуть перевагу саме PULS, створивши єдину систему. Хоча ключовим фактором прийняття саме цього рішення буде замовлення від Франції, Італії та Великої Британії. Водночас у Центральній та Східній Європі вже сформувався "блок" HIMARS, завдяки надмасштабному замовленню саме цих систем Польщею, а також колективним вибором країн Балтії, Румунії, а також звісно України.

Водночас питання, що краще - PULS чи HIMARS доволі складне, бо мова йде про тотожні й концептуально однакові системи. Обидві використовують колісний хід, пакетне перезаряджання, можливість запуску різноманітних керованих та некерованих ракет, починаючи від 122-мм та до 370-мм балістичних ракет. Наявність високоточних ракет із дальністю 150 км, що аналогічно можливостям GMLRS-ER, при цьому з трохи більшою бойовою частиною вагою у 120 кг проти близько 90 кг. Водночас для HIMARS на високих стадіях готовності знаходиться PrSM, яка має дальність понад 500 км.

Extra ракет
Високоточна ракета Extra для системи PULS із дальністю 150 км

Водночас навряд розробка аналогічної ракети під PULS, враховуючи намір створити саме європейську версію системи із набором ракет, включно із навіть крилатою JFS-M у необхідних габаритах, є головним фактором. А мова йде саме про очевидний намір частини країн Європи отримати виробництво власної системи. Й рішення Нідерландів та Данії лише є ознакою цього курсу.

Читайте також: Чи почастішали ракетні атаки РФ України: проста статистика та мова цифр щодо ракетного терору