xcounter
#

Ще одна країна хоче ракетну систему, і схоже, що це буде "нерівна" битва між HIMARS та PULS, і ось чому

6007
HIMARS – один з кандидатів для іспанської програми реактивної артилерії, фото U.S. DoD
HIMARS – один з кандидатів для іспанської програми реактивної артилерії, фото U.S. DoD

Іспанці хочуть не просто закупити системи, а згодом й виробляти їх самостійно

Війна в Україні продемонструвала ефективність високоточних ракетних систем на полі бою на кшталт американської HIMARS, і все більше країн хочуть мати у своєму активі аналогічні системи – однією з таких країн є Іспанія, яка запускає програму закупівлі для армії реактивної артилерії під назвою High Mobility Rocket Launcher System (або ж SILAM в скороченому іспанському варіанті), як розповідає видання Infodefensa.

Про програму наразі відомо не так вже й багато – над нею працювали протягом декількох місяців й Іспанія планує передусім розглядати варіанти з високою часткою локалізації виробництва, в ідеалі – придбати проміжне рішення з подальшим повноцінним виробництвом системи вже на власних потужностях.

Читайте також: Марокко замовила HIMARS з ракетами ATACMS, а також стелс-бомби AGM-154C JSOW по 6,25 млн доларів за одиницю
HIMARS
Ракетна система HIMARS, фото U.S. DoD

Судячи з усього, програма розрахована на "довгобуд", оскільки наразі на її запуск виділено лише 22 млн євро, а загалом на період 2023-2028 років буде витрачено близько 290 млн євро. Хоча, звичайно, не виключено, що зрештою ця сума може значно зрости.

ракетна система PULS Elbit System
Пуск з ракетної системи PULS. Фото: Elbit System

Як відзначають у виданні, головні кандидати у рамках програми SILAM – це американська система HIMARS від Lockheed Martin, а також ізраїльська PULS від Elbit Systems.

На користь останньої говорить зокрема те, що ще з кінця 2022 року оборонне відомство Іспанії розглядає пропозицію компанії Expal (її минулого року придбав німецький оборонний концерн Rheinmetall) та Escribano стосовно створення іспанської ракетної системи на базі ізраїльської PULS, що передбачає зокрема передачу технологій для виробництва пускової установки та боєприпасів безпосередньо в Іспанії. Машину планували робити на шасі Iveco Astra 6x6. Очікується, що прототип такої системи можна реалізувати за півтора року (18 місяців) зі старту програми.

ракетна система Euro-PULS   Elbit Systems
Концепція ракетної системи Euro-PULS. Зображення: Elbit Systems

Не зайвим тут варто буде загалом зауважити, що ізраїльська система PULS стає все більш популярною в Європі – зокрема Німеччина на її основі хоче створити європейську ракетну систему Euro-PULS, водночас Нідерланди нещодавно оголосили про плани закупівлі ізраїльської ракетної системи PULS.

Тому ймовірніше, саме PULS стане основою для нової іспанської ракетної системи (можна припустити, що перша партія буде закуплена безпосередньо у виробника, а подальші вже вироблятимуться в Іспанії).

Таким чином, в PULS вже "на старті" є свої переваги, але з іншого боку, про HIMARS також не варто забувати, як про ракетну систему, яка також має своїх клієнтів в Європі і чудово показала себе у війні в Україні.

Читайте також: Поблизу України хочуть відкрити "академію HIMARS", і це буде дуже логічним кроком для всіх