xcounter
#

Нідерланди неочікувано заявили про ракетну систему, кращу за HIMARS: як зброя з Ізраїлю захоплює ринок Європи

9909
Вогонь з ракетної системи HIMARS, фото ілюстративне
Вогонь з ракетної системи HIMARS, фото ілюстративне

Нідерланди серйозно закуповуються різним озброєнням

Міністерство оборони Нідерландів опублікувало повідомлення, в якому анонсувало закупівлю низки зразків озброєння та військової техніки – від артилерійських систем для армії до далекобійної зброї для флоту та авіації. Так, для фрегатів та підводних човнів були обрані ракети Tomahawk, а для F-35 – JASSM-ER.

ракета Tomahawk
Пуск ракети Tomahawk, фото ілюстративне

Але найцікавіше ось у чому – в оборонному відомстві Нідерландів відзначили потребу в реактивній артилерії для здійснення вогневої підтримки на коротких, середніх і дальніх відстанях, і в цьому контексті там відзначають наступне: що сьогодні на їхній погляд, таким вимогам відповідають дві системи – американська система HIMARS та ізраїльська система PULS, причому порівняльні характеристики говорять на користь останньої, кажуть в Міністерстві оборони.

Читайте також: Німеччина сама "просила" Leopard 2 у Нідерландів, а тепер здає ці танки "в оренду" голландській армії

"У порівнянні з американською системою HIMARS вона може нести більше ракет. Також є можливість докупити більше ракет на бюджет і вони будуть доступні раніше. Крім того, в майбутньому PULS буде підходити для боєприпасів європейських виробників", – кажуть у повідомленні.

ізраїльська ракетна система PULS
Ізраїльська система PULS може запускати низку різних ракет з дальністю від 35 км до 300 км

Ймовірно, тут йдеться про варіативність використання ізраїльської системи на полі бою, яка може нести від 16 високоточних ракет калібру 122-мм з дальністю до 35 км і до двох ракет Predator Hawk з дальністю до 300 км. Ну і також відзначається, що вони дешевші і Ізраїль зможе їх поставити швидше, бо на американські HIMARS вже є доволі пристойна черга.

Щодо ізраїльської PULS у міністерстві оборони Нідерландів відзначають таке: "В цьому році армія отримає доступ до ізраїльської системи PULS. В результаті у Міноборони вперше за багато років з’явилася власна реактивна артилерія".

Разом з тим тут варто нагадати, що у цьому році США погодили продаж цій країні 20 пускових установок M142 HIMARS, а також 39 пакетів ракет M30A2 GMLRS, 38 пакетів M31A2 GMLRS та 80 балістичних ракет M57 ATACMS.

himars ракетна система
HIMARS. Фото – U.S. DoD

Загалом же з огляду на це все, можна зробити висновок, що ізраїльська система PULS поступово захоплює ринок Європи – раніше контракт на закупівлю цієї системи уклала Данія.

Крім того, раніше також повідомлялося, що Німеччина планує створити власний HIMARS, і він буде базуватися якраз на ізраїльській ракетній системі PULS – німці мають амбітну мету створити нову європейську ракетну систему наступного покоління під назвою Euro-PULS на основі ізраїльської розробки.

Читайте також: Нідерланди придбають для ЗСУ сотні "шахідобійок", які будуть виготовляти у Чехії