xcounter
#

Нідерланди закуповують 20 HIMARS, включно з ATACMS: у скільки обійдеться угода

M142 HIMARS (всі фото: DoD US)
M142 HIMARS (всі фото: DoD US)
2888

Формально Нідерландам один HIMARS буде коштувати дешевше у 2-3 рази ніж для Естонії чи Литви, але цьому є доволі просте пояснення

Вкрай висока ефективність використання HIMARS у Збройних Силах України перетворюють цю систему у справжній світовий бестселер

Слідом за Польщею, яка взагалі замовила рекордну кількість цих систем з можливість локалізації до 500 одиниць, замовили HIMARS й Нідерланди.

Читайте також: Українські військові шість днів на тиждень вчаться збивати російські ракети з ЗРК Patriot в Німеччині
M142 HIMARS

Відповідно до повідомлення Управління воєнного співробітництва міністерства оборони США (Defense Security Cooperation Agency) було надано згоду на продаж до цієї країни 20 пускових установок M142 HIMARS, а також наступних боєприпасів до них:

  • 39 пакетів (Pod) M30A2 GMLRS
  • 38 пакетів (Pod) M31A2 GMLRS
  • 80 балістичних ракет M57 ATACMS

Також згода на продаж з боку США охоплює автотранспорт, включно із вантажними М1084А2 - FMTV, позашляховиками HMMWV, та іншим супутніми машинами, ракети з меншою дальністю для тренування, радіостанції, запасні частини, тренажери, послуги з навчання та логістики тощо.

M142 HIMARS

Загальна ж сума угоди запланована на рівні 670 млн доларів. Зазначимо, що надання згоди з боку Defense Security Cooperation Agency є обов'язковою умовою для укладання контракту. Саме виконання замовлення буде покладено на самого виробника HIMARS - Lockheed Martin.

Таким чином Нідерланди за останній час стали вже третім покупцем HIMARS. До цього, окрім Польщі, цю систему замовила Естонія, яка у червні минулого року отримала згоду на продаж 6 HIMARS за 500 млн доларів, а також Литва у листопаді - 8 системи за 495 млн доларів.

M142 HIMARS

Й у цих цифрах одразу можливо помітити певну аномалію, бо за один "умовний HIMARS" Нідерланди мають заплатити на рівні 33,5 млн доларів. А це значно менше ніж ціна для Естонії та Литви, які заплатили від 61 до 83 млн доларів за один "умовний HIMARS".

Але маємо зазначити, що ціни на HIMARS залежать не від кількості пускових, а від кількості "пакетів" та типів ракет. Зокрема країни Балтії замовили по 72 "пакета" зі "стандартними" GMLRS та по 72 "пакета" новітніх ER GMLRS із вдвічі більшою дальністю польоту, а також по 18 ATACMS. Тобто країни Балтії просто купили значно більше ракет, при цьому дорожчих.

Читайте також: Скільки часу знадобилось для того, щоб передати першу партію AMX-10RC Україні