xcounter
#

У США планують збільшувати дальність нової ракети PrSM для HIMARS і бити далі 500 км

3831
PrSM
PrSM

США поки офіційно не оголосили на скільки вже б'є ракета Precision Strike Missile, але заявляють про значний потенціал для розширення меж ураження на позначку понад 500 км

Армія США оцінює наскільки вона зможе збільшити максимальну дальність польоту ракети Precision Strike Missile, PrSM, яка має прийти на заміну ATACMS та стати однією з головних ракет для HIMARS. Наразі дальність польоту ракети вже становить формальні 499 км, що було закладено під час розробки з огляду на вже розірваний у 2019 році Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності з РФ.

У 2021 році вже відбулись випробування PrSM на дальність понад 500 км, але Пентагон не став розсекречувати новий показник. Але стало відомо, що "PrSM має значний потенціал" і зараз докладаються додаткові зусилля для того, щоб його використати, цитує слова відповідального за проведення стрільб полковника армії США Рорі Крукса (Rory Crooks) видання Defense News.

Читайте також: Пентагон екстрено замовляє розробку ефективного засобу протидії дронам-камікадзе Shahed-136 та подібним
PrSM

За його словами вже існує декілька рішень, які "виглядають доволі перспективними" для подолання закладеної під час розробки межі у 500 км. Дальності у півтисячі кілометрів, за словами американського військового, цілком вистачає для європейського театру військових дій, але для Індо-тихоокеанського ТВД збільшення дальності має більше значення. За непідтвердженою інформацією мова йде про бажаний поріг дальності у 650 км.

Зазначимо, що на 2023 фінансовий рік у США, який триватиме до жовтня наступного року вже передбачено введення ракет PrSM в експлуатацію. А з огляду на подальші плани Пентагону, цю ракету чекає доволі велика серія та декілька етапів розширення можливостей.

Зокрема, також на 2023 рік заплановані роботи з покращення систем наведення ракети, збільшення летальності та дальності. А у найближчий термін - створення протикорабельної версії PrSM.

Маємо нагадати, що габарити PrSM, попри дальність понад 500 км доволі мініатюрні - довжина 4,2 метра, діаметр 43,1 см, що дозволяє розміщувати у стандартному пакеті для HIMARS одразу дві ракети. Також це дозволяє розміщувати її на кораблях малих типів у доволі значній кількості, що значно розширює їх можливості.

Читайте також: РФ спустила на воду бойовий криголам "Пурга", ФСБ хоче мати свої ракети "Калибр"