xcounter
#

Чи почастішали ракетні атаки РФ України: проста статистика та мова цифр щодо ракетного терору

4553
РФ почала ганяти стратегічні ракетоносії з мінімальною кількістю ракет для удару
РФ почала ганяти стратегічні ракетоносії з мінімальною кількістю ракет для удару

Кремль пробує створити картинку "масованих" ракетних ударів, водночас кількість ракет у "залпах" говорить абсолютно про інші речі

Починаючи з 28 квітня РФ здійснила проти України шість масованих ракетних атак з використанням крилатих ракет неземного, повітряного та морського базування, включно з однією масованою комбінованою атакою з використанням крилатих та балістичних ракет, а також Х-47 "Кинжал".

Й загалом за 21 день ворог випустив, відповідно до зведень від Командування Повітряних Сил понад 107 крилатих ракет (точна кількість під час атаки 14 травня невідома, але перехоплено 3), а також загалом 7 (включно з одиночною атакою 6 травня) "гіперзвукових" ракет, та 3 балістичні ракети невстановленого типу (від ОТРК "Искандер" або ЗРК С-400).

Читайте також: Рашисти кажуть про "першу зустріч з Leopard", але до "італійських рот" і "втоплених танків" цій історії далеко

ОТРК

Разом із застосуванням дронів-камікадзе, РФ намагається досягти своєї основної мети - терору, залякування, коли повітряні тривоги мають лунати ледь не щодня. Водночас, якщо подивитися уважніше не на кількість повітряних тривог, й навіть не на кількість ракетних атак, а на кількість ракет у "залпах" картина формується трохи інакша.

Зокрема під час осінньо-зимової ракетної кампанії РФ проти України, яка тривала з 10 жовтня 2022 року по 9 березня 2023 року, ворог використав 896 крилатих ракет:

  • за 21 день жовтня агресор запустив 201 крилату ракету у 4 "залпах"
  • за листопад - 184 у 3 "залпах"
  • за грудень - 236 у 4 "залпах",
  • за січень - 93 у 2 "залпах"
  • за лютий - 107 у 2 "залпах"
  • за березень- 75 у 1 "залпі"
калибр

Потім РФ "взяла паузу" у здійсненні масованих ракетних атак, яка тривала з 9 березня по 28 квітня. Й в цілому почало складатись враження, що ракетні атаки ворога завершились. Більше того, було зроблено припущення, що тим самим Кремль накопичує запаси ракет для повторення масованої ракетної кампанії починаючи з осені.

Але, вочевидь, ворог вирішив продовжити саме терор шляхом регулярних атак. Водночас за 21 день з відновлення ракетних ударів й у семи ракетних атаках було застосовано ракет менше, ніж за будь-який аналогічний період.

Середня "вага залпу" під час минулої ракетної кампанії ворога з жовтня 2022 року по березень 2023 року становила 57 крилатих ракет. Починаючи з 28 квітня, середня "вага залпу" крилатих ракет становить близько 18 у залпі.

Ракетні атаки РФ крилатими ракетами за кількістю та потужністю

Таким чином ворог почав запускати у чотири рази менше крилатих у ракет у кожному "залпі", але у 1,5-2 рази збільшивши кількість самих ракетних атак. Тим самим ворог ціною зменшення ефективності ударів, бо одна справа перехопити 70 ракет (а саме така кількість була доволі частою) в одному "залпі", а зовсім інша нівелювати загрозу від 20-30 крилатих ракет.

Але мета таких ударів, коли Сили оборони України перехоплюють валову частину запущених ракет очевидна - терор й залякування. Більше того, для таких атак РФ вже ганяє свої ракетоносії майже пустими з однією-двома крилатими ракетами замість десятка.

Читайте також: ЗСУ перехопили 96% крилатих ракет РФ, з 30 знищено 29