xcounter
#

Китай задумався, чому РФ втратила майже 300 вертольотів, але вирішив, що в нього "все гаразд"

52897
Маневри НВАК з використанням Ми-171 російського виробництва, 2018 рік, фото - China Military
Маневри НВАК з використанням Ми-171 російського виробництва, 2018 рік, фото - China Military

Але це лише свідчить про те, з яких позицій китайці сприймають помилки росіян у війні проти України

Видання The Diplomat пише, що зараз КНР в рамках підготовки до майбутньої війни за Тайвань намагається за всіма сегментами проаналізувати всі помилки, які армія РФ допустила у повномасштабній війні проти України.

Один з таких сегментів – застосування вертольотів армійської авіації, особливо на тлі того, що рашисти уже втратили значну кількість своїх гелікоптерів (близько 300 одиниць за даними Генштабу ЗСУ – ред.), і що саме на гелікоптери китайці покладають особливі зусилля як на інструмент прориву берегової оборони, підтримки військ вогнем з повітря та забезпечення десантних операцій. Окрема іронія в цій ситуації полягає у тому, що навіть основний ударний вертоліт армії КНР WZ-10 і то був створений на основі російського "Проекту 941" від КБ "Камова".

Читайте також: У рашистів все настільки "йде за планом", що тепер вони в Африку дають навчально-бойові L-39
Китайські WZ-10, ілюстративне фото від China Military

Китайці для себе ставлять питання так. В сучасній "високоінтенсивній війні на виснаження" гелікоптерам належить особлива роль, тому такі машини мають поєднувати одночасно захищеність та маневреність.

При цьому, що цікаво, китайські аналітики говорять, що самі по собі ПЗРК є значною проблемою для сучасних вертольотів. Але водночас – що настільки тяжкі втрати рашистів по вертолітній техніці пов'язані "із недоліками в мисленні та нестачі бойової практики".

А мовляв, китайські інженери й так уже зробили усі необхідні кроки, аби мінімізувати можливі втрати своїх ударних вертольотів: на WZ-10 була посилена композитна броня, що тепер може витримувати влучання 20-мм снарядів, а на Z-19 – збільшена потужність двигунів.

Китайський Z-19, ілюстративне фото з відкритих джерел

На основі досвіду війни РФ проти України китайці також зробили окремий висновок, що для більшої успішності дій ударних вертольотів потрібна адаптація для виконання завдань вночі, і також – самонавідні ракети, які відстрілюються за принципом "вистрілив-забув".

Окремо цікаво, що при цьому китайські аналітики опрацьовують концепцію, за якою БПЛА мають взяти на себе роль "прокладача дороги" для гелікоптерів армійської авіації, аби мінімізувати можливі втрати. Бо окрім розрахунків з ПЗРК, під час вторгнення на Тайвань китайців може чекати і "підступний ворог" природнього характеру – гористий рельєф, і якщо такий фактор не враховувати, то можуть бути значні "небойові" втрати.

Маневри армійської авіації НВАК, ілюстративне фото з відкритих джерел

Автори The Diplomat припускають, що КНР ставиться до своїх "вертолітних" можливостей так оптимістично, бо все рівно закладає втрати на рівні десятків чи сотень машин під час можливого вторгнення на Тайвань.

Але з іншої сторони, навряд чи самі китайці мають насправді настільки значний ресурс, аби допускати подібні втрати: The Military Balance 2022 стверджує, що армійська авіація НВАК налічує загалом лише 300 ударних гелікоптерів, 208 багатоцільових та 398 десантних вертольотів. Тому схоже, що в своїх оцінках аналітики Китаю виходять з дещо інших засновків, а саме – відчуття власної технологічної та світоглядової переваги над РФ.

Маневри армійської авіації НВАК, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Якщо Китай має технології по "Кинжалу", то хіба для розуміння "як не треба робити"