xcounter
#

У рашистів все настільки "йде за планом", що тепер вони в Африку дають навчально-бойові L-39

45366
Рашисти передають L-39 для Центрально-Африканської Республіки, травень 2023 року, фото з відкритих джерел
Рашисти передають L-39 для Центрально-Африканської Республіки, травень 2023 року, фото з відкритих джерел

І це при тому, що армії РФ самій потрібні такі машини для підготовки нових льотчиків

У травні 2023 року РФ поставила в Центрально-Африканську Республіку одразу шість навчально-бойових літаків L-39. Скоріш за все ці літаки насправді використовуватимуться для підтримки загонів ПВК "Вагнер" у ЦАР, хоча формально "Альбатроси" передаються для ВПС (FACA) цієї країни.

Відомо, що до цього моменту Росія у 2021 році поставила в Центрально-Африканську Республіку один Ми-24 та один Ми-8, взяті із наявності 344-го Центру бойового застосування та переучування "ВКС РФ" у місті Торжок. А наскільки насправді відчутною є поставка навіть шести L-39, показує той факт, що досі окрім згаданих Ми-24 та Ми-8 ЦАР не мала більше інших літальних апаратів для підтримки військ чи ударів з повітря.

Читайте також: Рашистам так не вистачає літаків на паради, що в наступні роки куплять кілька МиГ-35
Рашисти передають L-39 для Центрально-Африканської Республіки, травень 2023 року, фото з відкритих джерел

Той факт, що Кремль досі продовжує поставки авіатехніки для країн-сателітів в Африці під час повномасштабної війни проти України та всупереч втратам "ВКС РФ", виглядає парадоксально. Але тут варто простежити, як деградувала номенклатура таких поставок.

Наприклад, влітку 2022 року РФ встигла поставити партію мінімум із шести вертольотів Ми-28Н для Уганди, хоча процес навчання пілотів на ці гелікоптери для угандійських ВПС (UPDAF) завершився лише у березні 2023 року. Наприкінці грудня 2022 року росіяни передали Того три ударні Ми-35 та два транспортні Ми-17.

ВПС Уганди відзначають завершення 8-місячних курсів підготовки персонала на Ми-28Н, березень 2023 року, фото - The Nile Post

Протягом серпня 2022 – січня 2023 року рашисти поставили для Малі 11 навчально-бойових літаків L-39C, три транспортні вертольоти Ми-8Т, два ударні вертольоти Ми-24П та два штурмовики Су-25. Котрі однак скоріш за все в першу чергу використовуватимуться для підтримки з повітря саме загонів ПВК "Вагнер", а уже потім в інтересах самого Міноборони Малі. Ну а тепер мова про поставку шести L-39 для ЦАР, і тут цілком простежується тенденція з поставками від РФ для Африки від більш складної до більш простої авіатехніки.

Тим більш, що особливо зараз росіяни знаходяться в тій ситуації, коли в них нема насправді "зайвих" навіть літаків L-39, які потрібні хоча б як "доповнення" для навчально-бойових Як-130 для відтворення льотного складу "ВКС РФ".

РФ передала Міноборони Малі додаткову партію авіатехніки, зокрема Ми-8, L-39 та Су-25, січень 2023 року, фото з відкритих джерел

У відкритих джерелах можемо знайти згадки в російській пресі за 2019 рік про те, що парк навчальної авіації ЗС РФ деградував достатньо, аби в росіян були проблеми з навчанням льотчиків. Наприклад, на той момент в строю "ВКС РФ" було "на папері" 150 навчальних L-39, але кількість справних "бортів" була суттєво меншою, бо лише 30% літаків цього типу після ремонту вчасно передавались назад російським військовим. Ситуація із технічною готовністю парку Як-130 була "дещо кращою", але без вказівок по цифрам.

The Military Balance 2022 вказує, що на початок минулого року в розпорядженні "ВКС РФ" лишалось уже 118 літаків L-39, тобто за 3 роки було остаточно списано 32 "борти" цього типу. А тепер виходить, що роздачею авіатехніки для Африки Кремль і так "підкошує" власні можливості для підготовки нових льотчиків в інтересах "ВКС РФ".

РФ передала Міноборони Малі додаткову партію авіатехніки, зокрема Ми-8, L-39 та Су-25, січень 2023 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: У РФ планують створення нової "елітної" авіагрупи "Шторм" з прямим підпорядкуванням Москві