xcounter
#

На Заході вважають, що у 2025 році в армії РФ закінчиться ствольна артилерія

8306
Російські окупанти використовують М-46 в боях проти ЗСУ, січень 2024 року, фото з відкритих джерел
Російські окупанти використовують М-46 в боях проти ЗСУ, січень 2024 року, фото з відкритих джерел

Чи є взагалі обгрунтовані підстави для такого оптимізму

До кінця 2025 року Російська Федерація може вичерпати наявний запас ствольної артилерії на базах зберігання та безпосередньо у стройових частинах. Тому після цього періоду росіянам доведеться покладатись переважно на реактивні системи залпового вогню у веденні бойових дій проти України.

Такий висновок випливає із оцінок західних аналітиків про поточну кількість стволів артилерії в російських окупаційних військах та в арсеналах на зберіганні, пише видання The Economist.

Читайте також: Чи можливо перетворити ФАБ-3000 на КАБ та який літак РФ її зможе підняти
Рашистські БТР-70 та гаубиці Д-30 на складах зберігання, червень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Автори цього видання посилаються зокрема на оцінку британського аналітичного центру RUSI, за якою російська війська в лютому 2024 року мали близько 5 тисяч одиниць ствольної артилерії.

Але якщо бути точнішими, то цей британський аналітичний центр говорив про 5 тисяч "стволів" лише у розпорядженні угрупування військ РФ, безпосередньо задіяного для ведення війни проти України. Ця оцінка не враховувала загальну кількість стволів артилерії по ЗС РФ вцілому.

Далі автори The Economist посилаються на оцінку Павла Лузіна як експерта Центру аналізу європейської політики про те, що РФ зараз може виготовляти "лише" 50 нових стволів для гармат на рік. І що до повномасштабного вторгнення Росії до України ворог мав "лише" два заводи із спеціальним обладнанням для виробництва стволів до артсистем.

Гаубиці Д-1 калібру 152-мм, які були передані від підрозділів ПВК "Вагнер" до кадрових підрозділів армії РФ, липень 2023 року, стоп-кадр відео із соцмереж

Наступним кроком The Economist в своїх судженнях виходять із наступного. У відкритому доступі є дані про те, що на базах зберігання армії РФ може стояти загалом 19 тисяч артсистем. Але із них, як далі йде посилання на підрахунки OSINT-аналітика під ніком Ben, придатними для використання начебто можуть бути до 5 тисяч артистем різних типів, зокрема 2000 САУ та 2400 буксируваних артсистем.

Мовляв, більшість із артилерії на базах зберігання армії РФ ледь чи не десятки років стояла під відкритим небом, піддавалась корозії, тому не можуть бути використані як "донори" стволів та інших комплектуючих. Але при цьому нема деталізації по тому, а що в рашистів із їх найбільш "ходовими" у розконсервації типами ствольної артилерії, як наприклад гаубиці Д-30 калібру 122-мм чи гаубиці Д-1 калібру 152-мм.

САУ 2С5 "Гиацинт-С" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

В підсумку, автори видання наводять наступну картину. За офіційними даними Генштабу ЗСУ наші захисники знищили понад 10 тисяч одиниць ствольної артилерії різних типів, аналітики Oryx нарахували усього 1 тисячу підтверджень, а альтернативні джерела говорять про 5 тисяч одиниць втрат росіян по стволам артилерії.

На цій підставі та з посиланням на слова неназваного "проінформованого аналітика" і заявляється висновок, що мовляв до кінця 2025 року Росія може втратити всю свою наявну ствольну артилерію, тому їй у війні проти України доведеться покладатись на реактивні системи залпового вогню.

Читайте також: Далекобійний удар РФ 22 березня став другим за потужністю за весь час: 88 ракет та 63 Shahed-а