xcounter
#

Чим так особлива РЛС 29Б6 "Контейнер", яку вже вдруге атакували наші БПЛА

36424
Антенна частина загоризонтної РЛС 29Б6 "Контейнер", фото з відкритих джерел
Антенна частина загоризонтної РЛС 29Б6 "Контейнер", фото з відкритих джерел

Чим ця станція стратегічно важлива для ворога, що могло сприяти удару наших дронів

В нашій пресі циркулює повідомлення з посиланням на співрозмовників у Головному управлінні розвідки про те, що сьогодні українські дрони-камікадзе вже вдруге атакували російський військовий об’єкт в Мордовії, де розміщено 590 окремий радіотехнічний вузол військової частини 84680, і де функціонує загоризонтна радіолокаційна станція під позначенням 29Б6 "Контейнер", котра має заявлену дальність виявлення повітряних цілей аж до 3000 кілометрів.

На цьому тлі може виглядати парадоксальним, що наші БПЛА долітають навіть до такого об’єкту рашистів, який призначений для виявлення повітряних цілей на дистанції до 3000 кілометрів. І одночасно – що Сили оборони України націлились на такий військовий об’єкт ворога, що розташований на дуже значній відстані від поточної лінії боєзіткнення.

Читайте також: Результат "успішного перехоплення" С-400 балістичних ракет ATACMS у Джанкої
Розміщення загоризонтої РЛС 29Б6 "Контейнер", супутниковий знімок від Maxar Technologies

Щоб прояснити картину, наведемо такі деталі. Для початку, тут навіть нема сенсу рахувати, скільки в теорії коштує рашистська РЛС 29Б6 "Контейнер", бо тут для підкреслення дефіцитності такого виду техніки підходить інший параметр – скільки років зайняло виготовлення та постановка на бойове чергування такої радіолокаційної станції.

У відкритому доступі є дані про те, що розробка та виготовлення 29Б6 "Контейнер" відбувались з 1995 по 2000 рік, з 2002 по 2012 роки йшли випробування та відповідно доводка цієї станції до необхідної кондиції. І власне лише в 2012 році Міноборони РФ офіційно повідомило про постановку на "дослідно-бойове чергування" загоризонтної РЛС 29Б6 "Контейнер", "повноцінне" бойове чергування цієї станції, за словами російських пропагандистів, стартувало лише в 2019 році.

Приймальна частина загоризонтної РЛС 29Б6 "Контейнер", фото з відкритих джерел

Мало того, що це по суті найпотужніший радар в розпорядженні РФ, так він у них наразі існує лише в одиничному екземплярі. Станом на той же 2012 рік були повідомлення про плани Міноборони РФ розмістити другу станцію 29Б6 "Контейнер" на Далекому Сході із строком постановки на бойове чергування в 2018 році. Але в 2020 році цей строк зсунувся вправо, на 2024 рік.

Тобто ще раз – у випадку з першим (і наразі єдиним) екземпляром 29Б6 "Контейнер", котрий уже двічі зазнавав атак наших БПЛА, строк від початку розробки до переходу на повноцінне бойове чергування зайняв майже 15 років. І це на тлі того, що зі зведенням другої такої станції є очевидні проблеми.

Схема будови загоризонтої РЛС 29Б6 "Контейнер", архівне зображення з відкритих джерел

Якщо говорити саме про характеристики 29Б6 "Контейнер", то тут картина стане ще цікавішою. Для початку, самі російські пропагандисти в одній із публікацій зразка 2020 року визнали, що ця станція має "мертву зону" огляду орієнтовно в 900 кілометрів, саме тому мовляв її і перемістили настільки вглиб території РФ, аж у Мордовію.

Якщо ця цифра про "мертву зону" в 900 кілометрів відповідає дійсності, це може натякнути на те, як рашисти могли "проспати" виліт наших дронів для удару по "Контейнеру".

Сектор огляду загоризонтої РЛС 29Б6 "Контейнер", зображення з відкритих джерел

Російські пропагандисти в своїх публікаціях також "плутались в свідченнях" і щодо того, яку ж максимальну дальність виявлення має 29Б6 "Контейнер", і на які саме цілі "заточена" ця РЛС. За однією із версій – до 2000 кілометрів включно, із призначенням виявляти балістичні та крилаті ракети, за іншою – аж до 2800 кілометрів, із здатністю начебто виявляти навіть літаки типу F-35.

Але із цього "розкиду" даних може прямо випливати те, що 29Б6 "Контейнер" здатна в інтересах армії РФ вести постійний моніторинг повітряного простору України. Тому вразити та вивести з ладу цей об’єкт ворога важливо саме для того, щоб покращити захист українського неба.

Читайте також: РФ виводить "миротворців" з Нагірного Карабаху: скільки їх було та чи значний резерв вивільнив ворог