xcounter
#

РФ виводить "миротворців" з Нагірного Карабаху: скільки їх було та чи значний резерв вивільнив ворог

РФ виводить "миротворців" з Нагірного Карабаху: скільки їх було та чи значний резерв вивільнив ворог
6344

РФ виводить "миротворців" з Нагірного Карабаху достроково та без офіційного пояснення, хоча навіть формальна причина їх базування у регіоні зникла ще у вересні 2023 року

РФ достроково та без пояснення причин почала виведення так званого "миротворчого контингенту" з Нагірного Карабаху. Це вже офіційно підтвердили у Кремлі на фоні появи численних відео з рухом колон російської бронетехніки, яка полишає цей регіон.

Зазначимо, що відповідно до договору між РФ, Азербайджаном та Вірменією, який був укладений 10 листопада 2020 року та фактично завершив Другу війну за Нагірних Карабах, передбачалось знаходження російських військових до 2025 року.

Читайте також: Критично не вистачає боєприпасів на більш як 1 млрд доларів, кажуть у ВМС США

Також зазначимо, що одразу з'явилось припущення про те, що ці сили будуть направлені Кремлем на фронти в Україні. Це очевидно, але навряд щось глобально змінить. Бо максимальна відома чисельність російського "миротворчого контингенту" у Нагірному Карабасі була 1960 військових, 90 БТРів та 380 автомобільної та спеціальної техніки. Про це під час введення заявляли у так званому міноборони РФ.

Основою цього контингенту були підрозділи 15-ї окремої мотострілецької бригади, яка у 2022 році була помічена на Київщині з боку Броварів. За опублікованими журналістськими розслідуваннями у місцях дислокації на окупованій українській території це російське формування облаштовувало катівні. Як мінімум, відомо про тортури та вбивства цивільного населення у селищі Перемога, Київської області та Новий Биків, Чернігівської області. Наказом ватажка рашистів Путіна ця бригада отримала звання "гвардійської".

Таким чином, загальна кількість "миротворчого контингенту" у Нагірному Карабасі, скоріш за все, значно менше показників 2020 року. Зрештою всі його задачі станом на лютий 2024 року - тримання наглядових постів, кількість яких була скорочена майже вдвічі у порівнянні із 2020 роком.

Також цей контингент вже не виконував жодної ролі, бо у вересні 2023 року Азербайджан повністю повернув контроль над Нагірним Карабахом, провівши військову операцію тривалістю менше доби.

Читайте також: Феномен "Залізного капуту" чи брак протитанкової оборони: як ворожий танк-сарай їздить Красногорівкою (відео)