xcounter
#

Чим могли відрізнятись між собою варіанти С-200, яким збили А-50 і Ту-22М3

15057
Ракета 5В28 ЗРК С-200
Ракета 5В28 ЗРК С-200

Тут є певний простір для припущень, який ми опишемо в тексті нижче

В ефірі телемарафону ввечері вчора, 19 квітня 2024 року, був показана передача "Хоробрі серця. Оборона українського Неба", присвячений найбільш важливим операціям Сил оборони України проти рашистської авіації, зокрема збиттю Ту-22М3 вранці 19 квітня 2024 року, та літаків радіолокаційного дозору А-50 в епізодах 15 січня та 23 лютого цього року відповідно.

Цю телепередачу можна вважати як мінімум джерелом даних, на основі якого можна будувати обгрунтовані припущення по деяким технічним деталям в операціях проти російської авіації. Чим ми власне і скористаємось для наступного питання – а чим могли відрізнятись між собою варіанти модернізованого С-200, який застосувався для знищення згаданих вище А-50 і Ту-22М3.

Читайте також: Супутник підтвердив, що наш БПЛА пошкодив важливу частину на РЛС 29Б6 "Контейнер"

(у відео – посилання одразу на фрагмент про операції проти А-50 та Ту-22М3)

Ставити таке питання ми можемо на основі такого логічного ланцюжка. Вчора в коментарі для TWZ очільник ГУР МОУ Буданов зазначив, що для збиття російського Ту-22М3 був задіяний саме С-200. І в своїй офіційній комунікації Головне управління розвідки зазначало, що для знищення рашистського носія ракет Х-22 було використані "ті ж прийоми та засоби, що і для збиття А-50".

Водночас, можемо порівняти наступне: глава Головного управління розвідки в коментарі для TWZ говорив, що рашистський Ту-22М3 було уражено на дистанції 308 кілометрів від пускової установки; водночас в згаданій вище телепередачі зазначалось, що А-50 був збитий на дистанції понад 200 кілометрів.

Ну і врешті, маємо доволі показовий коментар самого Кирила Буданова для передачі "Хоробрі серця", який виглядає так – "Кожного разу застосовуються різні системи. Цього разу ми застосували, скажімо так, те, що зробили з нуля зі старих складових, і так далі. Ми дещо модернізували, інженери гарно попрацювали, повірте".

Позиція радянського ЗРК С-200 у базовій версії, ілюстративне зображення з відкритих джерел

На основі всього викладеного вище можемо зробити наступні обгрунтовані припущення. У кожному із трьох епізодів (збиття А-50 15 та 23 лютого 2024 року, збиття Ту-22М3 19 квітня 2024 року) могли використовуватись різні конфігурації комплексу С-200, і тут мова може йти взагалі про те, що від старого радянського ЗРК там могла залишитись тільки назва.

Якщо брати вказівку на те, що ураження Ту-22М3 відбувалось на дещо вищій дистанції, аніж А-50, то заодно можемо додати припущення про те, що ітерації комплексу С-200 для ураження рашистської дальньої авіації могли відрізнятись між собою зокрема показником дальності польоту ракети та використаною апаратурою для виявлення цілей.

Хоча тут і не варто виключати й інший варіант – що в усіх трьох випадках із А-50 та Ту-22М3 насправді використовувався один і той же зразок модернізованого комплексу, просто його характеристики перевірялись "явочним порядком" під час бойової роботи проти стратегічно важливих повітряних цілей рашистів.

Ракета 5В28
Читайте також: Супутникові знімки з Джанкою показали, що ЗСУ перейшли до цікавої стратегії ракетних ударів