xcounter
#

Прототип для Shahed-136 був створений у ФРН ще в 1980-х роках під назвою DAR

7407
 Запуск німецького Die Drohne Antiradar під час випробувань у 1980-х роках, зображення архівне, джерело - WTS
Запуск німецького Die Drohne Antiradar під час випробувань у 1980-х роках, зображення архівне, джерело - WTS

Деякі технології для війни сучасності були створені ще 40 років назад

В соцмережах почала циркулювати картинка, яка прямо натякає на те, що "предок" іранського Shahed-136 був створений взагалі в Німеччині та мав назву DAR (Die Drohne Antiradar).

І в результаті "циклу перероджень" цей проект спочатку "перевтілився" у ізраїльський протирадіолокаційний БПЛА IAI Harpy, потім в іранський "Шахед" та російську "Герань-2", але все завершується на тому, що рашистські засоби повітряного нападу збиває німецький "зенітний танк" Gepard.

Читайте також: Що за систему MS Azimuth створено в Україні і для якого важливого завдання вона призначена

Історія із проектом DAR (Die Drohne Antiradar) насправді дуже цікава, що про неї варто розповісти окремо.

Ймовірне "коло переродження" німецького проекту Die Drohne Antiradar, зображення із соцмереж

Ще в середині 1980-х років ФРН та США почали спільний проект по розробці спеціалізованого одноразового БПЛА, який міг би виявляти та наводитись на радянські РЛС, виступати "приманкою" та знищувати засоби ППО країн "Варшавського договору" за принципом "вистрілив-забув".

Переможцем у конкурсі на цей зразок зброї виявилась німецька літакобудівна компанія Dornier (що існувала із 1922 по 2002 роки), її виріб так і називався – DAR, або ж Die Drohne Antiradar, для виготовлення якого використовувались зокрема технології від американської Texas Instruments.

Схема застосування німецького Die Drohne Antiradar, зображення архівне, джерело - WTS

Ствержується, що дрон-камікадзе DAR мав польотну масу 110 кг, швидкість польоту – до 250 км/год, тривалість польоту – до 3 годин, що дозволяє вирахувати потенційну дальність дії порядка 600 кілометрів; двигун мав бути від компанії Fichtel and Sachs, котра зараз профілюється виключно на силових установках до автомобілів.

Запускатись такі безпілотники мали зі спеціальної стартової машини на базі шасі MAN 22.240DE, кожна з яких брала могла вміщати пакет по 6 дронів, хоча дослідні зразки пускових установок ставились на Iveco 260AH. Запуск DAR мав забезпечуватись приблизно за тією ж технологією, як і сучасних іранських Shahed-136.

Пускова машина для запуску Die Drohne Antiradar, зображення архівне, джерело - WTS

Відомо, що постановка DAR на озброєння бундесверу мала відбутись у 1990-х роках. Але так як "Холодна війна" завершилась, і противник, проти якого розроблялась ця система – зник, то й актуальність Die Drohne Antiradar як така відпала. Після чого "сліди" цього проекту вцілому губляться.

Деякі зразки саме безпілотників DAR виставлені в музеї уже неіснуючої Dornier. Є також твердження, що обидві дослідні зразки пускових машин під ці дрони-камікадзе німці продали в 2009 році, але покупець не відомий.

Яка частка оригінального Die Drohne Antiradar могла бути використана в ізраїльському IAI Harop та/або іранському Shahed-136/131 – питання відкрите. Але те, що генезу сучасних протирадіолокаційних дронів варто вести аж від західнонімецького проекту DAR – це річ, яку варто зафіксувати.

Die Drohne Antiradar як музейний експонат, фото - Aviationmuseum.eu
Читайте також: Індія зробила крок до виробництва протитанкових гранатометів, які вона експлуатує вже майже 50 років