xcounter
#

Індія зробила крок до виробництва протитанкових гранатометів, які вона експлуатує вже майже 50 років

3112
Скріншот з відео Saab
Скріншот з відео Saab

Ще у 2022 році стало відомо, що Saab вперше буде виробляти Carl-Gustav за межами країни

Днями стало відомо, що Індія у рамках розширення свого військового потенціалу планує укласти з США угоду на спільне виробництво бойових броньованих машин Stryker на індійських потужностях, і ця угода має стати частиною більш масштабної оборонної співпраці цих двох країн.

Водночас також нещодавно шведська оборонна компанія Saab оприлюднила на своєму офіційному сайті повідомлення, в якому йдеться про те, компанія отримала "зелене світло" від влади Індії на прямі іноземні інвестиції для виробництва в цій країні протитанкових гранатометів Carl-Gustaf.

Читайте також: Індія списала радянські Ил-38SD після майже 50 років в строю, заміну взяла в США
Carl-Gustaf M4
Carl-Gustaf M4, фото — Saab

У доволі стислому повідомленні відзначається, що ці гранатомети будуть повністю відповідати вимогам "зроблено в Індії" (не виключено, що вони можуть бути адаптовані під певні умови) і що шведська компанія буде співпрацювати з індійськими субпідрядниками.

У Saab також нагадують, що система Carl-Gustav сьогодні є основним протитанковим гранатометом у військах Індії, яка експлуатує його вже майже півстоліття — з 1976 року.

Тут також варто згадати, що про свої плани побудувати завод в Індії шведська Saab оголосила понад рік тому — у вересні 2022 року. Тоді ж відзначалося, що підприємство має розпочати роботу вже у 2024 рік, і що Saab планує там виробляти новітню версію свого гранатомета Carl-Gustaf M4.

Причому завод має виготовляти гранатомети і компоненти до них як для потреб власне індійського війська, так і для інших користувачів цього доволі популярного у світі озброєння — виготовлені в Індії гранатомети будуть спершу експортуватися назад у Швецію, звідки вже відправлятимуться до тих чи інших замовників.

Тоді ж, у 2022, повідомлялося, що шведи вже знаходяться у процесі реєстрації компанії Saab FFV India, яка має пройти процедуру погодження Радою з іноземних інвестиції та Міноборони, і схоже, що цей процес розтягнувся на більш як рік. Завод в Індії стане першим підприємством за межами Швеції з виробництва протитанкових гранатометів Carl-Gustav.

Нагадаємо, що один з найпопулярніших гранатометів світу також перебуває на озброєнні Сил оборони України і зарекомендував себе у боях проти російського війська — вперше ця зброя була помічена в руках українських військових навесні 2022 року.

Читайте також: Індія відверто кинула РФ та розробить свій С-400: програму оцінили у 2,5 млрд доларів та лише 5 років