xcounter
#

Світовий бестселер: гранатомет Carl Gustaf вже в Збройних Силах України - чим він крутий

16936
Світовий бестселер: гранатомет Carl Gustaf вже в Збройних Силах України - чим він крутий

Багаторазовий гранатомет Carl Gustaf вже освоюється українськими бійцями

Збройні Сили України вже почали опановувати один з найпопулярніших гранатометів у світі - Carl Gustaf.

Принаймні навчання з цією новою зброєю вже проводить Харківська територіальна оборона. Відповідні світлини вже з'явились у мережі.

Читайте також: Британія надасть Україні неназвані протикорабельні ракети: розглядаємо всі можливі варіанти від Harpoon та Exocet до Brimstone

Зазначимо, що партію шведських гранатометів Carl Gustaf одразу після початку масштабного вторгнення РФ пообіцяла надати Канада. Водночас існує вірогідність того, що ці гранатомети були передані й іншими країнами-союзниками України. Бо Carl Gustaf один з найрозповсюджених у світі і знаходиться на озброєнні близько 40 країн світу.

Своєю популярністю він зобов'язаний простотою та ефективністю, який Carl Gustaf пройшов з 1946 року та чотири основні модернізації. Наймасовішою зараз та зафіксованою на фото є версія M3 (Carl Gustaf m/86), яка була створена у 1991 році. Вона відрізняється вагою до 10 кг та 3-кратним оптичним прицілом.

Carl Gustaf M3
Carl Gustaf M3

Сучасніша - M4 ще легша та важить 6,8 кг та має потужніший приціл, проте поки у більш-менш масовій кількості зустрічається в армії США, потрохи витісняючи версію M3 MAAWS.

Carl Gustaf M4
Carl Gustaf M4

Як і будь-якого іншого гранатомета, вирішальним у бою є можливості гранати. І для Carl Gustaf існує повна номенклатура пострілів. Найрозповсюдженішими є кумулятивні, здатних пробити до 350-400 мм броні. Також існує версія з тандемною бойовою частиною, яка пробиває 500 мм та ігнорує динамічний захист.

Окрім пострілів проти бронетехніки цей гранатомет має бронебійно-уламкові та уламкові гранати для знищення укріплень та живої сили противника.

Якщо порівнювати Carl Gustaf з радянським РПГ-7, то у шведського гранатомета, в середньому, вдвічі більша швидкість польоту гранати, пробиття кумулятивного боєприпасу більше, як звичайного, так і кумулятивного, а ефективна дальність пострілу більша у 1,5 раза.

Читайте також: Перше публічне застосування британського ПЗРК в Україні - знищено ворожий БПЛА (відео)