xcounter
#

Індія списала радянські Ил-38SD після майже 50 років в строю, заміну взяла в США

7120
Ил-38SD ВМС Індії, фото архівне, джерело - Angad Singh
Ил-38SD ВМС Індії, фото архівне, джерело - Angad Singh

Це цікавий приклад того, як Індія почала поступово відмовлятись від російської зброї насправді ще до вторгнення в Україну

Військово-морські сили Індії 31 жовтня 2023 року провели церемонію списання останніх протичовнових літаків Ил-38SD радянського виробництва, котрі були в строю індійської морської авіації майже 50 років.

Загалом флот Індії мав п’ять Ил-38SD, які були передані від СРСР ще протягом 1978-1983 років, та в 2000-х роках пройшли програму повної модернізації на потужностях російського ВПК, після його й отримали приставку SD або ж Sea Dragon, пише портал The Drive.

Видання розповідає, що індійський флот використовував свої Ил-38 в першу чергу саме для патрульних місій по стеженню за субмаринами інших країн в акваторії Індійського океану, середній час польоту при цьому складав до 4 годин, максимальний час патрулювання – до 8 годин.

Крім того, Індія свої Ил-38 використовувала також для "демонстрації сили", прикриття маневрів свого флоту під час окремих воєнних операцій в регіоні, та пошуково-рятувальних місій у відкритому морі.

Цікаво, що індійські військові настільки високо цінували характеристики Ил-38, що у 1980-х роках надіслали до СРСР запит на поставку додаткової кількості літаків цього типу. Але в Москві не захотіли віддавати Ил-38, котрі вже на той момент були дефіцитними, і натомість до 1987 року поставили одразу вісім патрульних Ту-142.

Ту-142 ВМС Індії, фото архівне, джерело - Angad Singh

За такими базовими характеристиками, як тривалість польоту та ефективність роботи бортових систем, економічність двигунів та ергономіка для екіпажу Ту-142 для індійських військових програвав у порівнянні з Ил-38. Тому цілком закономірно виглядає те, що ВМС Індії свої Ту-142 списали ще в 2017 році, лише після 29 років експлуатації.

Водночас, отримувати заміну як і для тих же Ту-142, так і для Ил-38SD також Індія почала ще в 2013 році, коли почала отримувати перші американські P-8I Poseidon, загалом передбачена поставка 18 машин. Тут маємо загалом цікавий приклад, коли Індія почала відмовлятись від окремих зразків російської зброї ще до повномасштабного вторгнення РФ до України.

Раніше Defense Express розповідав також про те, що Індія відверто кинула РФ та розробить свій С-400, програму оцінили у 2,5 млрд доларів та лише 5 років.

Ил-38SD ВМС Індії, фото архівне, джерело - Angad Singh