xcounter
#

Яка країна досі має рідкісні легкі штурмовики L-39ZA, і скільки піде на ремонт

7517
L-39ZA болгарських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
L-39ZA болгарських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що це взагалі за літаки, і які вони особливості мають

Міноборони Болгарії та чеська компанія Aero Vodochody уклали ще один контракт, який стосується ремонту та модернізації літаків L-39ZA болгарських ВПС. Зараз чеський підрядник уже взяв на ремонт чотири такі літаки, а за новим контрактом візьметься ремонтувати ще два.

Передбачається, що після проведених робіт усі болгарські L-39ZA матимуть міжремонтний строк служби в 1500 льотних годин або 7,5 років, та зможуть виступати як "літаючі парти" для підготовки пілотів на F-16. Про це йдеться в публікації польського порталу ZBiAM.

Читайте також: Мало просто зробити імпровізований ЗРК, його треба ще й поставити у війська, а з цим нюанси
L-39ZA болгарських ВПС, 2016 рік, фото ілюстративне, джерело - Giovanni Colla

Вперше про контракт між Болгарією та чеським Aero Vodochody на ремонт та модернізацію навчально-бойових L-39ZA повідомлялось ще в січні 2023 року. Тоді повідомлялось, що в рамках робіт по оновленню чеський підрядник має замінити радянську авіоніку на сучасну західну, капітально відремонтувати двигуни та оновити допоміжну силову установку.

Цікаво, що з цим переліком робіт чеське Aero Vodochody має впоратись в проміжок за 4 роки. Але при цьому вартість контракту не розкривається.

L-39ZA болгарських ВПС, фото ілюстративне, джерело - AERO Vodochody

L-39ZA – це навчально-бойовий літак на базі L-39C, який може брати доволі високе бойове навантаження та використовуватись в ролі легкого штурмовика. Для цього цей літак має 4 вузли зовнішньої підвіски та 23-мм двоствольну авіаційну гармата ГШ-23Л із боєкомплектом в 150 пострілів. Бойове навантаження -до 1100 кг, блоки з некерованими ракетами або авіабомби.

L-39ZA є рідкісним для Європи літаком: The Military Balance 2023 вказує, що окрім Болгарії (6 одиниць, всі на ремонті), такі літаки має ще лише Словаччина – два "борти" формально в строю, один на зберіганні.

L-39ZA болгарських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: На базі БМП Lynx буде створено "новаторську систему протиповітряної оборони"