xcounter
#

Мало просто зробити імпровізований ЗРК, його треба ще й поставити у війська, а з цим нюанси

5320
Демонстрація індійського ЗРК SAMAR-1 під Р-73, фото з відкритих джерел
Демонстрація індійського ЗРК SAMAR-1 під Р-73, фото з відкритих джерел

Цей приклад насправді стосується Індії, але цілком підкреслює успіхи України та Заходу в цьому напрямку

Військово-повітряні сили Індії 20 грудня 2023 року поставили на бойове чергування зенітно-ракетний комплекс малої дальності SAMAR-1, оснащений радянськими ракетами "повітря-повітря" Р-73, що вичерпали свій нормативний строк служби.

Цій події передувало проведення кваліфікаційних стрільб, що відбулись в середині грудня 2023 року. Офіційно кількість поставлених ЗРК SAMAR-1 в стрій індійських ВПС не розголошується, але стверджується про можливу поставку п’яти таких комплексів. Про це йдеться в публікації порталу Janes.

Читайте також: Оголошено дійсно амбітні масштаби виробництва ударних дронів в Україні на сотні і понад 1000 км
Індійський ЗРК SAMAR-1 на експозиції виставки Aero India 2023, зображення наводить Janes

Від Defense Express наголосимо, що у випадку з індійськими комплексами SAMAR-1 виникає цікавий приклад - мало просто зробити імпровізований ЗРК, його треба ще й поставити у війська, а з цим можуть виникати свої нюанси.

Бо раз на те пішло, ще в лютому 2023 року на полях виставки Aero India 2023 стало відомо про те, що ВПС Індії готуються прийняти на озброєння перші п’ять імпровізованих ЗРК від Р-73. І на експозиції цієї виставки якраз демонструвалась одна із пускових установок SAMAR-1. Тобто вийшло, що між оголошенням та фактичною поставкою у війська минуло майже 10 місяців.

Демонстрація індійського ЗРК SAMAR-1 на шасі ЗиЛ-131 в 2021 році, фото з відкритих джерел

Навряд чи там справа була в необхідності окремо доопрацьовувати цей імпровізований ЗРК. Перша його презентація відбулась ще в березні 2021 року, тоді SAMAR-1 розміщався на 6-вісному шасі Зил-131, ну а до лютого 2023 року було проведено 17 випробувальних пусків, котрі очевидно були визнані успішними. Якщо індійські військові вирішили брати на озброєння імпровізований ЗРК, головна мета створення якого – "прилаштувати" запас орієнтовно в 4700 зенітних ракет Р-73, по яким вичерпаний строк нормативної служби.

Заявляється, що дальність стрільби із індійського ЗРК SAMAR-1 складає 10-12 кілометрів, висота ураження цілей не розкривається, для наведення використовується оптико-електронна станція.

Демонстрація індійського ЗРК SAMAR-1 під Р-73, фото з відкритих джерел

Цікаво, що до цього моменту індійські ВПС поки що не заявили, чи братимуть на озброєння SAMAR-2 – імпровізований ЗРК під ракети Р-27ТЕ з інфрачервоною ГСН, дальність стрільби якого складає до 20 кілометрів. Платформа – 8-вісне шасі Tatra-815, управління стрільбою також відбувається із використанням оптико-електронної станції.

Все вище наведене заодно ілюструє, наскільки успішно Україна у співпраці із західними партнерами розгортає імпровізовані ЗРК, зокрема в рамках того ж проекту FrankenSAM.

Індійський ЗРК SAMAR-2 під Р-27ЕТ, фото з відкритих джерел
Читайте також: Хто б подумав, але Японія працює над своїм "Нептуном" на 1200 км проти Росії