xcounter
#

Індія розробила свої ЗРК під Р-27 та Р-73, і це успішно стріляє

10680
 Пускова установка індійського ЗРК SAMAR-2 під Р-27ЕТ, фото з відкритих джерел
Пускова установка індійського ЗРК SAMAR-2 під Р-27ЕТ, фото з відкритих джерел

Розробка поєднує дві можливості - збивати цілі на малій висоті та нарешті відстріляти запас радянських ракет "повітря-повітря"

Військово-повітряні сили Індії (IAF) готуються до серійного виробництва та постановки на бойове чергування зенітно-ракетного комплексу SAMAR-1, розробленого для застосування ракет Р-73Э з інфрачервоним наведенням.

Перша партія із п’яти таких ЗРК уже готова до поставки в одну із стройових частин індійських ВПС, при цьому від IAF "очікуються подальші замовлення" на системи SAMAR-1. Про це стало відомо під час виставки Aero India 2023 в Бангалорі, що триватиме з 13 по 17 лютого, пише портал Janes.

Читайте також: Союзники рашистів зробили із 2С1 "Гвоздика" легкий танк, результат поки "так собі"
Індійський ЗРК SAMAR-1 на експозиції виставки Aero India 2023, зображення наводить Janes

Зазначається, що розробниками комплексу SAMAR-1 є 7-ма та 11-та ремонтні бази ВПС Індії (BRD) та індійські приватні оборонні підприємства Simran Flowtech Industries та Yamazuki Denki.

Перша презентація SAMAR-1 відбулась ще у березні 2021 року, тоді цей ЗРК базувався на шестивісному шасі ЗиЛ-131. Під час виставки DefExpo 2022 був показаний новий варіант цього ЗРК на локальному шасі Ashok Leyland Stallion 4×4. Стверджується, що під час випробувань індійські військові провели 17 пусків з SAMAR-1, перш ніж прийняти цей ЗРК на озброєння.

Демонстрація індійського ЗРК SAMAR-1 на шасі ЗиЛ-131 в 2021 році, фото з відкритих джерел

Комплекс SAMAR-1 має дві пускові під Р-73 та оптико-електронну станцію для наведення, заявлена дальність стрільби складає до 10-12 км. Висота ураження цілі не розкривається, лише вказується про "застосування по цілям на малій висоті". Для застосування із SAMAR-1 використовуватимуться Р-73Э, в яких уже вичерпався нормативний строк служби, і по яким проведено відновлення інфрачервоного блоку наведення.

Аналогічним за конструкцією є індійський ЗРК SAMAR-2, призначений для стрільби ракетами Р-27ЕТ з інфрачервоним наведенням. Заявлена дальність стрільби складає до 20 км (хоча в форматі застосування "повітря-повітря" дальність пуску Р-27ЕТ складає до 90 км). Як шасі для SAMAR-2 використовується 8-вісний автомобіль Tatra T815, на якому розміщується пускова установка на дві ракети, апаратура управління стрільбою та генератор. В якості направляючої використовується АПУ-470М. Плани по постановці SAMAR-2 на озброєння індійських ВПС поки невідомі.

Індійський ЗРК SAMAR-2 під Р-27ЕТ, фото з відкритих джерел

За даними з відкритих джерел, IAF з 1987 року придбали близько 4700 ракет типу Р-73 та декілька сотень Р-27, які очевидно тепер стануть боєзапасом до комплексів сімейства SAMAR. ЗРК цього типу для індійських ВПС закриють нішу засобів ППО малої дальності, та заодно будуть способом "прилаштувати" запас старих радянських ракет.

Читайте також: У РФ відзвітували про успішне постачання до Індії С-400 та плани продати інші ЗРК та винищувачі попри санкції