xcounter
#

Союзники рашистів зробили із 2С1 "Гвоздика" легкий танк, результат поки "так собі"

25813
Легкий танк проекту MMT-40, 2019 рік, фото - Myanmar Defence Weapons
Легкий танк проекту MMT-40, 2019 рік, фото - Myanmar Defence Weapons

Різні країни світу продовжують експериментувати із відродженням легких танків як виду зброї, іноді такі експерименти заходять в неочікуваний кут

У відкритому доступі з’явилось фото, які вказують – під час параду на честь 75-річчя незалежності М’янма показала легкий танк типу MMT-40, що є "гібридом" із шасі САУ 2С1 "Гвоздика" та башти від китайського "колісного танка" WMA301 із гарматою калібру 105-мм.

На фото можемо побачити лише три MMT-40 в парадному строю, і це можна вважати першим офіційним "релізом" легкого танка цього типу. Про це йдеться в публікації польського порталу Defence24.

Читайте також: На складах в Європі стоять ще гірші танки, аніж Leopard 1, і їх також намагаються продати ЗСУ
Легкі танки проекту MMT-40 на параді в честь 75-річчя незалежності М'янми, січень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Проект легкого танка MMT-40 настільки специфічний, що тут спочатку можна "зачепитись" об питання походження цього проекту. Справді, у відкритих джерелах зразка 2017 року є вказівки, які дозволяють стверджувати про "українське" походження цієї бойової машини. Але далі варто згадати, що перше (і досі єдине) зображення дослідного зразка MMT-40 з’явилось взагалі у 2019 році, і з подачі неофіційного ресурсу Myanmar Defence Weapons.

А якщо співставимо фото дослідного зразка та "парадне" фото MMT-40, то побачимо, що стройові машини мають як мінімум візуальні відмінності по формі носової частини, форми катків та ймовірно був змінений погон башти.

Поява лише трьох машин такого типу на параді дозволяє говорити, що у М’янми нема насправді "індустріальних" потужностей для виробництва легких танків цього типу (щоб там не йшлось в різного роду публікаціях). Відповідно, маємо підстави говорити, що останні декілька років М’янма була вимушена самостійно розвивати цей проект, але не без "підказок" зі сторони "китайських товаришів".

Китайські "колісні танки" WMA301 армії М'янми, башти з яких використовуються для проекту MMT-40, 2021 рік, фото з відкритих джерел

Тепер можна перейти і до короткої характеристики проекту MMT-40. М’янма цим проектом намагається отримати заміну для китайських "колісних танків" WMA301, котрі призначались для "контрпартизанських" операцій та виявились непрохідні в умовах місцевих джунглів. І тут виникає такий специфічний момент – Defence24 вказує, що на зберігання в М’янмі поставлено аж 100 китайських WMA301, але от під башти з цих "колісних танків" гусеничні шасі ще потрібно виготовити.

На такому тлі рашистські пропагандони уже почали заявляти, що мовляв ММТ-40 – це настільки гарний проект, що М’янма зможе його продовжити спільно з російським ОПК. І схоже, це саме така заява, що має викликати пересторогу.

Проект сербського легкого танка LT-H із гарматою 122-мм на базі САУ 2С1 "Гвоздика", зображення з відкритих джерел

Врешті, М’янма (вона ж колись Бірма) – не єдина країна-сателіт Кремля, що своїми силами намагається перетворити САУ 2С1 "Гвоздика" на легкий танк.

Тут варто пригадати повідомлення від вересня 2021 року про те, що Сербія також намагається розробити "бікаліберний" легкий танк на базі "Гвоздики". Перший варіант цієї бойової машини має індекс LT-H та озброєний гарматою калібру 122-мм (або, ймовірно, гаубицею Д-30).

Другий варіант – індекс LT-HPLRG-AT із гарматою калібру 105-мм. Обидві ці машини єднає те, що оригінальне шасі від САУ 2С1 "Гвоздика" не зазнало жодних коректив, зміни стосуються лише башти та озброєння. Після вересня 2021 року актуальних повідомлень про долю сербського "бікаліберного" танка на базі 2С1 "Гвоздика" у відкритому доступі нема. Але далі є своє "але".

Проект сербського легкого танка LT-HPLRG-AT із гарматою 105-мм на базі САУ 2С1 "Гвоздика", зображення з відкритих джерел

Хто зна, чи не стануть рашисти далі копіювати "креатив" своїх сателітів із переробкою "Гвоздик" на "мобілізаційні" легкі танки. Тим більш, що РФ має відповідний ресурс для таких "переробок": за даними The Military Balance 2022, на складах зберігання армії окупантів має стояти до 2000 САУ 2С1 "Гвоздика".

Читайте також: Як швидко приїдуть Т-55 і ПТ-76 воювати проти ЗСУ, і як багато такого "брухту" може бути в РФ