xcounter
#

Сербія розробляє "бікаліберний" легкий танк на базі "Гвоздики": хто буде покупцем

2898
САУ 2С1 "Гвоздика" - одна із найбільш популярних в арміях колишнього СРСР та Варшавського договору
САУ 2С1 "Гвоздика" - одна із найбільш популярних в арміях колишнього СРСР та Варшавського договору

За задумом конструкторів, така бойова машина буде оснащатись або гарматою калібру 122 міліметри, або ж 105 міліметрів. Хто буде покупцем такої бойової машини - невідомо

Сербська оборонна компанія DLS (Dls Specijalni Sistemi DOO) розробляє легкий танк на базі самохідної артилерійської установки 2С1 "Гвоздика" калібром 122 міліметри. Про це пише портал Army Recognition.

Перспективна бойова машина матиме два варіанти. Перший – озброєний гарматою калібру 122 міліметри, під індексом LT-H.

Читайте також: Сербія вперше показала Terminator з оновленою ракетою від ЗРК "Стріла-10": зроблено майже те, що для ЗС України пропонує ДержККБ "Луч"
Рендер перспективної бойової машини LT-H сербської розробки

Другий варіант – має індекс LT-HPLRG-AT, озброєний гарматою калібру 105 мм, котра в свою чергу оснащена автоматом заряджання, а на даху башти – встановлений дистанційно керований бойовий модуль, оснащений кулеметом калібру 7,62 мм або кулеметом калібру 12,7 мм.

Цікаво, що конструктори сербської DLS вирішити незмінним шасі від гаубиці 2С1 "Гвоздика", котре аналогічне шасі МТ-ЛБ. Зміни стосуються лише систем озброєння – сербські конструктори зняли оригінальну башту від "Гвоздики", та замінили її баштою власної розробки.

Рендер перспективної бойової машини LT-HPLRG-AT сербської розробки

На якого саме покупця орієнтована така бойова машина – невідомо. Можемо припустити, що таку бойову машину сербські конструктори розробляють на експорт, для армій тих країн, що використовують "базову" САУ 2С1 "Гвоздика".Тим більш, що Сербія і так проявляє амбіції зайти на ринки озброєнь колишнього СРСР.

Сербський БТР Lazar 3, що йде на заміну бронетранспортерам радянського виробництва, фото ілюстративне

Наприклад, Defense Express розповідав, що у березні 2021 року Туркменістан придбав до 30 бронетранспортерів Lazar 3 сербського виробництва, на заміну радянських БТР-60/70/80.

Також ми розповідали, що Сербія вже активно постачає свою колісну САУ Nora-B52 у М’янму, Бангладеш, Кенію, а також на Кіпр.

Батарея сербських самохідних гармат Nora-B52 веде стрільбу, фото ілюстративне
Читайте також: Непрошений експорт: РФ "подарувала" бронетехніку Сербії, яка сама є постачальником зброї