xcounter
#

Непрошений експорт: РФ "подарувала" бронетехніку Сербії, яка сама є постачальником зброї

4172
Окрім танків Т-72Б1МС, серби також отримали бронемашини БРДМ-2МС
Окрім танків Т-72Б1МС, серби також отримали бронемашини БРДМ-2МС

Поставити безплатно 60 одиниць бронетехніки Кремль своєму союзнику пообіцяв ще 5 років тому, обіцянку виконали тільки зараз – в кінці травня 2021 року

На початку цього тижня стало відомо, за повідомленням Міноборони Сербії, що РФ безоплатно поставила сербським збройним силам 19 танків Т-72Б1МС "Белый орел" та 30 бронемашин БРДМ-2МС.

Таку подію можна тлумачити в "традиційному" ключі – мовляв, Кремль намагається і далі підтримувати свої відносини із Сербією як з традиційним союзником на Балканах.

Читайте також: На Балканах неспокійно: армія Сербії почала масштабні маневри
Демонстративний прохід колони із 30 танків та 30 бронемашин, котрі РФ передала Сербії

А можна тлумачити й в іншому ключі – щоб остаточно "не втратити обличчя", росіяни із запізненням на 4 роки виконали обіцянку та поставили бронетехніку сербам, що самі уже експортують власне озброєння.

Передісторія така: РФ пообіцяла Сербії безоплатно поставити по 30 одиниць Т-72Б1МС та 30 одиниць БРДМ-2МС ще в 2016 році. І така обіцянка виглядала дуже доречною на тлі тодішнього загострення відносин між Сербією та Косово.

Зараз сербська армія відпрацьовує не тільки ведення загальновійськових операцій, але й також - участь у відбитті "гібридних" терористичних атак

Але першу партію в 11 танків росіяни поставили Сербії лише в грудні 2020 року, тобто за 4 роки пізніше обіцяного.

Чому така затримка вийшла? Ну схоже, в Кремлі вирішили, що десь танки Т-72Б1МС, котрі виробляються за допомогою Білорусі, всяко потрібніші, аніж сербам. За наявними даними, у червні 2016 року Росія поставила в Нікарагуа 20 одиниць Т-72Б1МС, та "декілька одиниць" таких танків до Лаосу в 2019 році.

Передача сербській армії перших 11 танків Т-72Б1МС в грудні 2020 року

Але ж поки росіяни "поспішали" втілити свою обіцянку про поставку безплатної бронетехніки для армії Сербії, самі серби не втрачали часу дарма.

Наприклад, як розповідав Defence Express, у січні 2021 року збройні сили Республіки Сербія отримали перші десять броньованих багатоцільових бойових машин BOV M16 Milosh, які отримала 72 бригада сил спеціальних операцій сербських збройних сил.

Ці бронемашини повністю виробляються на потужностях підприємств сербського ОПК

У березні 2021 року стало відомо, що Сербія вперше продала свої бронетранспортери Lazar 3 на експорт, покупцем став Туркменістан. За деякими даними, мова про поставку 24 машин.

У тому ж березні 2021 року сербська армія, яка до того мала декілька десятків БТР Lazar 3, підписала контракт вартістю 37 млн доларів на поставку додаткової партії таких машин.

Lazar 3 з 30-мм автоматичною гарматою

Ну і власне після ось цього ланцюжка подій росіяни "прискорились" та поставили сербам залишок із обіцяного в 19 танків та 30 бронемашин.

Але звісно, що в рамках дипломатичного протоколу воєнно-політичне керівництво Сербії подякувало своїм російським колегам за техніку, котра має посилити бойовий потенціал сербського війська.

На церемонії передачі бронетехніки від Сербії були присутні міністр оборони країни Небойша Стефанович та керівник штабу армії Сербії генерал Мілан Мойсилович, від РФ - заступники міністра оборони генерал армії Ніколай Панков та генерал-полковник Алєксандр Фомін, і також - посол Алєксандр Бокан-Харченко.

Але при цьому, як наголосило Міноборони Сербії, ці 30 танків Т-72Б1МС та 30 машин БРДМ-2МС будуть зведені в окремі танковий і розвідувальний батальйон.

Очевидно - для того, щоб не створювати "мішанини", невідворотної при експлуатації різних БТТ: за наявними даними, сербська армія зараз має також до 200 танків М-84 – місцевої копії радянського Т-72.

Танки М-84 армії Сербії під час маневрів, квітень 2021 року
Читайте також: Сербія вперше показала Terminator з оновленою ракетою від ЗРК "Стріла-10": зроблено майже те, що для ЗС України пропонує ДержККБ "Луч"