xcounter
#

Сербія вперше продала свої БТР Lazar 3 за кордон: Туркменістан замінить ними радянські машини

БТР Lazar 3
БТР Lazar 3
1837

Lazar 3 був розроблений у 2015 році, але лише зараз пішов на експорт

Сербський БТР Lazar 3 потрапить на озброєння армії Туркменістану, що стане першим експортним контрактом для цього БТР.

Як підкреслює дипломатична служба Сербії, цей контракт є доволі вагомим для країни, бо міжнародний ринок БТР та колісних БМП доволі насичений. Водночас точна кількість машин, їх комплектація, а також загальна сума контракту - не розголошується.

Читайте також: Dassault Rafale vs F/A-18 Super Hornet: який фактор може стати основним у виборі винищувача для Повітряних сил України

Проте у ЗМІ раніше фігурували дані, щодо можливого продажу 24 або дослідної партії лише з 9 одиниць Lazar 3. Очікується, що вони будуть змінювати радянські БТР-60/70/80.

З боку Defense Express зазначимо, що сербське озброєння потроху починає завоювати ринки, особливо ті, які здебільшого були характерні для України та РФ. Зокрема, Сербія вже активно постачає свою колісну САУ Nora B52 у М’янму, Бангладеш, Кенію, а також на Кіпр.

Проте треба зважити, що Туркменістан зараз все більше орієнтується у постачанні озброєння на Китай, який за останні роки продав, зокрема, ЗРК HQ-9, що є аналогом С-300, ПЗРК КВ-2, станції РТР DWL002, БПЛА CH-3A та WJ-600.

Загалом Lazar 3 є 28-тонним БТР з колісною формулою 8х8 зі значним рівнем бронювання. У круговій проекції вона становить третій рівень Stanag 4569 (проти бронебійного 7,62x 51), а при додаванні додаткової броні - до 5 рівня (від 25-30-мм снарядів) у лобовій проекції.

Lazar 3
Lazar 3 з 30-мм автоматичною гарматою

Екіпаж машини складається з трьох осіб екіпажу та до 9 бійців десанту. Озброєння, за бажанням замовника, може бути від 12,7-мм кулемета до бойового модуля з 20- або 30-мм автоматичною гарматою.

Додамо, що у самій Сербії ці машини почали активно замовляти й для власної армії. Зокрема, у березні 2021 року сербська армія, яка до того мала декілька десятків Lazar 3, підписала контракт на 37 млн доларів.

Lazar 3
Lazar 3 без важкого озброєння у армії Сербії

Точна кількість машин знову залишилось не названою, проте, враховуючи суму, це доволі потужне замовлення.

Читайте також: "Трімен" успішно завершив випробування нових прицілів для БТР-70 та БТР-80