xcounter
#

У РФ відзвітували про успішне постачання до Індії С-400 та плани продати інші ЗРК та винищувачі попри санкції

У РФ відзвітували про успішне постачання до Індії С-400 та плани продати інші ЗРК та винищувачі попри санкції
4756

Для РФ Індія залишається не просто найбільшим ринком озброєння, але й зручним та доволі простим механізмом можливого обходу санкцій для випуску зброї для власних збройних сил

Попри міжнародні санкції проти РФ, особливо проти закупівлі російського озброєння, у "Рособоронэкспорт" відзвітували, що постачання до Індії зенітних ракетних комплексів С-400 йде за графіком. Й одразу варто нагадати, що лише цей контракт від 2018 року на продаж п'яти полкових комплектів С-400 коштує 5,43 млрд доларів.

Більше того у Кремлі продовжують пропонувати Індії озброєння за іншими багатомільярдними контрактами. Зокрема під час виставки Aero India 2023 очільник "Рособоронэкспорт" Міхєєв [Александр Михеев] оголосив про проведення технічних консультацій з Індією щодо налагодження у країні виробництва зенітних ракетно-гарматних комплексів "Панцирь-С1", ЗРК "Тор-М2КМ", БПЛА, а також колісної бойової машини "Бумеранг". Варто зазначити, що попередні домовленості у вигляді меморандумів щодо цього озброєння були підписані ще у 2021 році.

Читайте також: У США назвали нову причину, чому не передають ATACMS Україні: справа не тільки в міфічних "червоних лініях"

Більше того, у РФ не полишаються надії залишити свою вагому частку на індійському ринку винищувальної авіації. Мова йде про пропозицію зібрати нову партію винищувачів Су-30МКИ, які й так у кількості 270 одиниць є одним з основних індійських бойових літаків (із загальної кількості у близько 700, з яких близько 250 відносяться до застарілих моделей типу МиГ-21 та Jaguar).

Також у РФ пропонують додаткові палубні винищувачі МиГ-29К та МиГ-29КУБ для другого індійського авіаносця INS Vikrant. Хоча оголошення цієї пропозиції виглядає більш ніж дивно через те, що у грудні минулого року уряд країни прийняв рішення сформувати авіакрило з французьких Rafale M. Це було абсолютно логічним на фоні постійних катастроф та високої аварійності палубних МиГ-29. Раніше анонсувалось, що Індії також буде запропоновано спільне виробництво Су-75 Checkmate попри провал з Су-57.

Су-30МКИ
Су-30МКИ повітряних сил Індії

В цій ситуації важливо й те, що такі "спільні виробництва" є прямим порушенням санкцій відносно РФ. Зокрема у США це підпадає під закон CAATSA - протидія противникам США шляхом санкцій, який передбачає їх введення проти будь-якої країни, яка має "вагомі угоди" з РФ, Іраном або КНДР.

Водночас торік у США американський конгресмен індійського походження Ро Ханна (Ro Khanna) просунув через нижню палату американського парламенту правки, які б мали виключити угоду щодо С-400 для Індії. Але надалі цей законопроєкт не пройшов і у Білому Домі час від часу нагадують Індії щодо наслідків.

Але поки у США "нагадують" у РФ продовжують просувати в Індії своє озброєння та запускають виробництво на спільних підприємствах, зокрема нещодавно спільне підприємство з виробництва автоматів АК-203 випустив першу партію продукції.

Саме завдяки таким спільним підприємствам РФ може обходити санкції на продаж власної зброї, про що прямо говорить намір використати спільне індійсько-російське виробництво ракет BrahMos - вони ж "Оникс. Окрім того, такі ж механізми цілком дозволяють доволі просто обходити санкції для випуску озброєння й у самій РФ для власних збройних сил.

BrahMos
BrahMos

Зокрема спільне виробництво означає те, що деякі компоненти для індійського озброєння будуть збиратися у РФ, для чого цілком можуть імпортуватися комплектуючи з самої Індії. При цьому навряд чи хтось зможе прослідити невідповідність кількості відправлених компонентів до реальної потреби виробництва "експортної" продукції.

Читайте також: Скільки коштує один патрон: остаточне руйнування ілюзії щодо вартості озброєння