xcounter
#

У кого є рідкісні легкі штурмовики L-39ZA, і скільки часу треба на модернізацію цих літаків

17826
 L-39, ілюстративне фото з відкритих джерел
L-39, ілюстративне фото з відкритих джерел

Особливо за умови, що з них потрібно зняти російську авіоніку та оновити силову установку

Військово-повітряні сили Болгарії дали контракт чеській оборонній компанії Aero Vodochody на модернізацію двох навчально-бойових літаків L-39ZA. Роботи почнуться у січні 2023 року, мають завершитись у 2024 році, вартість підряду не розкривається. Про це йдеться в публікації порталу Scramble.ln

Передбачається, що в рамках модернізації болгарських L-39ZA із цих літаків знімуть авіоніку російського виробництва та замінять на досконаліше західне обладнання, проведуть капремонт двигунів та оновлять допоміжну силову установку. Після проведеної модернізації L-39ZA мають відслужити ще 7,5 років або 1500 льотних годин.

Читайте також: США відмовляються від копії Ан-28, можливо подарують одній із країн-союзниць
L-39ZA болгарських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Особливість L-39ZA полягає в тому, що цей навчально-бойовий літак можна по суті використовувати як легкий штурмовик. Тим більш, що на такій "літаючій парті" встановлено 4 вузли зовнішньої підвіски і 23-мм двоствольна авіаційна гармата ГШ-23Л із боєкомплектом в 150 пострілів. Бойове навантаження може складати до 1100 кг (проти 290 кг у базовій версії L-39C), блоки з некерованими ракетами або авіабомби.

Окрім того, що L-39ZA – це по факту легкий штурмовик, це ще й доволі рідкісний літак. The Military Balance 2022 вказує, що "літаючі парти" цього типу мають в своєму розпорядженні лише дві країни в Європі: Болгарія – загалом шість L-39ZA, і Словачина – два в строю, один на зберіганні. Та ж Чехія як базовий виробник "Альбатросів" використовує навчально-бойові L-159, найдосконаліші літаки цього сімейства.

Читайте також: Як не потрібно торгуватись за літаки, якщо хочеться хоча б Gripen або навіть Rafale