xcounter
#

Рашисти могли отримати 203-мм снаряди ймовірно від Ірану, це показово

5349
САУ 2С7 "Пион" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів
САУ 2С7 "Пион" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Бо цей приклад може свідчити про вузькі місця в російській індустрії по виробництву снарядів

В розпорядженні російських окупантів з’явились імпортовані снаряди калібру 203 міліметри, які були ймовірно отримані з Ірану, та призначались для стрільби із самохідних артустановок M110 американського виробництва.

Відповідні зображення у відкритий доступ виклав ресурс "Український інформатор". При цьому також можна зустріти вказівки і про те, що у 2023 році рашистські артилеристи отримали таблиці стрільби на "Изделие 203", що може виступати непрямим підтвердженням того, що РФ таки почала отримувати 203-мм снаряди за імпортними поставками.

Читайте також: Чим могли відрізнятись між собою варіанти С-200, яким збили А-50 і Ту-22М3
Ймовірно отриманий від Ірану снаряд калібру 203-мм в розпорядженні рашистів, фото - "Український інформатор"

Серед усіх сателітів Кремля на даний момент артилерію калібру 203-мм має лише Іран, по якому The Military Balance 2023 вказує наявність 30 САУ M110 та 20 буксируваних гармат M115. В тої ж Північної Кореї найбільший калібр по ствольній артилерії – це 170 мм, САУ "Коксан", а той же Китай ще тільки працює над власними артсистемами калібру 203-мм.

Якщо уважніше приглядатись до фото, то одразу кидається у вічі несиметричність шаблону, за яким на снаряди наносилось маркування латиницею. З чого можна зробити припущення, що в даному випадку мова скоріше про снаряди американського стандарту до артсистем M110 та M115, виробництво яких Іран міг налагодити за схемою "реінжинірингу".

Іранська САУ M110, ілюстративне фото з відкритих джерел

У відкритих джерелах є вказівки про те, що свої M110 та M115 Іран придбав у США ще в 1970-хх роках. З чого можна зробити висновок, що якщо іранці й мали запас отриманих від США снарядів, то скоріш за все він був відстріляний ще в ірано-іракську війну 1980-1988 років. Тому далі Тегеран мав самостійно поповнювати цей боєкомплект.

Якщо далі говорити саме про РФ, то на перший погляд тут картина може виглядати так – мовляв, агресор отримав ще одне джерело снарядів за поставками від партнера по "осі зла", і на цей раз мова про особливо потужний калібр 203 міліметри.

M115, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але у цієї ситуації є й інша сторона – факт імпорту 203-мм снарядів ймовірно від Ірану означає, що рашисти не змогли налагодити власне виробництво боєприпасів цього калібру в необхідних обсягах. Хоча дані про початок власного виробництва 203-мм снарядів на потужностях російського ВПК стали відомі ще восени 2022 року.

Крім того, це також означає, що росіянам виявився недоступним варіант викупити радянські 203-мм снаряди до САУ "Пион" серед країн-користувачів на пострадянському простору, або ж у інших експлуатантів цієї артсистеми.

Гільзи та укупорки до 203-мм снарядів, які по собі на Сході залишили окупанти з 30-ої артбригади, фото - АрміяInform
Читайте також: Супутник підтвердив, що наш БПЛА пошкодив важливу частину на РЛС 29Б6 "Контейнер"