xcounter
#

Як радянські 2С7 "Піон" перекочували з Чехії до Анголи, і куди Польща діла такі САУ

8990
Бійці 43-ої артилерійської бригади ЗСУ ведуть вогонь із САУ 2С7 "Піон", квітень 2023 року, фото – Arsenii Gerasymenko
Бійці 43-ої артилерійської бригади ЗСУ ведуть вогонь із САУ 2С7 "Піон", квітень 2023 року, фото – Arsenii Gerasymenko

Можливо, тут прихований "резерв" для зміцнення крупнокаліберної радянської артилерії в строю ЗСУ

Коли мова про радянську артилерію ЗСУ, то зазвичай прийнято говорити про "запас міцності" в плані боєкомплекту та ресурсу стволів для найбільш "ходових" калібрів – 122 мм і 152 мм. Але при цьому з уваги якби випадає не менш "стратегічний" калібр 203-мм, представлений крупнокаліберними САУ 2С7 "Піон", перейматись по якому "запасом міцності" час від часу приводи виникають. Варто пригадати хоча б епізод зразка лютого 2023 року, коли наші військові в ході битви за Бахмут показали зокрема, що використовують для стрільби з "Піонів" бетонобійні уламково-фугасні снаряди 53-Г-620-Ш до гаубиць Б-4 часів Другої світової війни.

Автори польського Defence24 тоді припускали, що снаряди до Б-4 для ЗСУ могли бути взяті зі складів взагалі в Албанії. А якщо говоримо про "резерви" безпосередньо по 2С7 "Піон", то тут можуть бути ще більш екзотичні варіанти "африканського" походження.

Читайте також: "Тюльпан" рашистів намагався сховатися в лісі, але бійці 406-ї бригади ефектно спалили ворожий міномет (відео)
САУ 2С7 "Піон" збройних сил Анголи, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наприклад, The Military Balance 2022 говорить, що на початок минулого року армія Анголи мала в своєму розпорядженні 12 САУ типу 2С7 "Піон". І тут варто пригадати, що наприкінці грудня 2022 року влада цієї країни заявила намір позбавитись від "зайвої" радянської зброї та зблизитись із США та НАТО всупереч тому, що колись Ангола вважалась одним із найбільших покупців озброєння в РФ.

Якщо спробуємо з’ясувати, як саме ангольці отримали "Піони", то наштовхнемось на певну "завісу таємничості". Бо у відкритому доступі є хіба те, що це Чехія 12 САУ цього типу, отримані від СРСР за часів "Варшавського договору", орієнтовно на початку 2000-х років продала Анголі. Умови контракту, вартість поставки та час виконання при цьому не відомі. І цифра в 12 проданих САУ не стикується з тим, що чехи як мінімум один "Піон" зберегли в якості музейного експонату.

Чеська САУ 2С7 "Піон", що стала музейним експонатом, зображення архівне, джерело - Thomas T.

Ангольські військові вирішили придбати 2С7 "Піон", щоб мати рівноцінну відповідь на 155-мм гаубиці G5 та самохідні артустановки G6 Rhino армії Південно-Африканської Республіки, котрі мають заявлену дальність стрільби активно-реактивними снарядами до 39 км. При цьому, що цікаво, у відкритому доступі є буквально пару фото САУ 2С7 "Піон" зразка 2021 року саме в строю армії Анголи. А щоб ангольські військові застосовували таке озброєння у бойових діях, то даних взагалі нема.

Ще більшу "завісу таємничості" ми побачимо, коли спробуємо з’ясувати, а куди Польща діла свої вісім САУ 2С7 "Піон", отримані від СРСР за часів "Варшавського договору" та зняті з озброєння орієнтовно в 2000-х роках. З відкритих джерел можемо побачити, що поляки дві САУ цього типу перетворили на музейні експонати, а от статус інших 6 екземплярів – не зрозумілий.

Але цілком можливо, що за цією "завісою таємничості" в обох випадках може приховуватись неочікуваний "резерв", який допоможе зміцнити "запас міцності" ЗСУ в плані крупнокаліберної артилерії 203-мм радянського зразка.

Польська САУ 2С7 "Піон", що стала музейним експонатом, архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Польща отримає перші HIMARS з ATACMS вже 15 травня: скільки реально чекала Варшава та скільки це коштувало