xcounter
#

Ізраїль має таємничі аеробалістичні ракети під F-16, якими ударив по Ірану

21718
IAI Rampage
IAI Rampage

Той момент, коли поява додаткових даних тільки підсилює реноме таємничості

Після того, як ЦАХАЛ 18 квітня 2024 року завдав ракетний удар по території Ірану у відповідь на масований удар по самому Ізраїлю в ніч на 14 квітня цього року, в Іраку було виявлено уламки невідомих ракет. Ні в кого нема сумніву, що ця ракета – ізраїльська, але це був єдиний зрозумілий момент в цій історії.

Бо насправді ні в кого нема розуміння по тому, який це конкретно тип ракети, який функціонал вона мала виконати, і відповідно – як можна оцінити ефективність застосування. І можливо, це саме той момент, коли поява додаткових даних лише підсилює орел таємничності навколо ракетного арсеналу Ізраїлю.

Читайте також: США в "Холодну війну" мали надзвуковий БПЛА D-21, який у Китаю перетворився на WZ-8

В цій ситуації, як пишуть автори порталу The War Zone, є базова зачіпка – на корпусах цих ракет помітні вузли для підвіски під літаки, відповідно можемо говорити саме про авіаційні засоби ураження.

Перший варіант, який тут спадає на гадку – в цьому епізоді могли бути використані аеробалістичні ракети Rampage, вони ж EXTRA, адаптовані під F-16. Припущення логічне, бо дані про наявність такої ракети в арсеналі ЦАХАЛу є, характеристики її відомі, є дані навіть про поставку Rampage на експорт для Індії.

Однак якщо уважніше приглянутись до фюзеляжу цієї ракети, то там можна розгледіти й відмінності у зовнішньому вигляді від тої ж Rampage. Тому слід розглянути й інші можливі варіанти.

Ракетний арсенал Ізраїлю, інфографіка від CSIS на основі загальновідомих даних

Наприклад, автори The War Zone допускають, що Ізраїль в цій історії міг використати аеробалістичну ракету ROCKS, створену під F-16 на основі балістичних ракет сімейства Sparrow.

Але дані про саму ROCKS обмежені аж до такого рівня, що у відкритому доступі є лише одне фото з цією ракетою, а характеристики лишаються в секреті.

Єдине доступне у відкритому доступі зображення ракети ROCKS, фото - IAF

Ще один варіант, який слід взяти до розгляду – Ізраїль в цьому епізоді використав взагалі ракету-мішень, створену із тієї ж Sparrow. Подібні вироби ЦАХАЛ використовував раніше для випробування систем протиракетної оборони, а в даній історії – міг використати і для того, щоб відволікти системи ППО Ірану на території того ж Іраку.

Якщо не розглядати версію саме із ракетою-"приманкою", то може бути цілком і такий варіант – сам Ізраїль в даному випадку міг переслідувати просто продемонструвати ширину свого ракетного арсеналу, мінімізуючи прямий вплив на Іран. Якщо припущення вірне, то виходить, що в цій історії ЦАХАЛ своєї мети досягнув.

Ракети-мішені сімейства Sparrow
Читайте також: Литва передає Україні літак L-39ZA "Альбатрос", чим він особливий