xcounter
#

Звідки у США взялись гроші на новий пакет допомоги, якщо вони офіційно завершились ще у грудні

Звідки у США взялись гроші на новий пакет допомоги, якщо вони офіційно завершились ще у грудні
7348

У Пентагоні спробували пояснити чому лише у березні змогли виділити 300 млн доларів на озброєння для України та чому близько 4 млрд "помилкових" доларів все одно неможливо використати

Через майже 2,5 місяців тверджень, що грошей на допомогу озброєнням для України вже немає, у США доволі несподівано оголосили про новий пакет допомоги за програмою президентського вилучення (PDA) розміром 300 млн доларів. Особливо в умовах, коли 27 грудня 2023 року був виділений "останній" пакет PDA розміром 250 млн доларів, після виділення якого у Пентагоні повідомили, що грошей більше не залишилось.

Тому питанню звідки взялись гроші та чому це не було зроблено раніше в американському оборонному відомстві присвятили окремий брифінг, де неназвані представники Пентагону (стандартна практика, коли спікери залишаються анонімними, хоча захід є офіційним) намагались все пояснити.

Читайте також: По Рязанському НПЗ знову прилетів таємничий дрон "Лютий" на 1000 км, і це важливо

Як розповіли у Пентагоні конкретна ця сума у 300 млн доларів з'явилась у результаті економії на закупівлі озброєння для збройних сил США. Як приклад було наведено контракт на 25-мм боєприпаси для автоматичних гармат, які у кількості 120 тисяч були спочатку оцінені у 130 доларів за одиницю, але були закуплені по 93 долари. Тобто економія склала 4,44 млн доларів.

25-мм боєприпаси
25-мм боєприпаси для Bradley

Дешевшим виявились закупівлі бронемашин JLTV, як зазначено через зміну постачальника, тобто заміни Oshkosh, який є розробником цієї машини, на AM General. Окрім того, деякі позиції в оборонному відомстві США вирішили не компенсувати ідентичними виробами у тій самій кількості, або аналогами.

Але таке пояснення викликало ще одне логічне питання - яким чином взагалі вартість заміни впливає на допомогу Україні та чому взагалі знову з'являється цей параметр. Бо ще літом 2023 року це було визнано фінансовою помилкою. Тоді аудит Пентагону показав неправильність розрахунків вартості допомоги по цінниках на сучасне озброєння, що закуповується на його заміну й це була помилка на 6,2 млрд доларів або на цілих 28%.

Як пояснили американські посадовці на брифінгу, фінансування допомоги Україні озброєнням та закупівель озброєння на заміну для збройних сил США - два незалежні один від одного процеси у різних графах бюджету. Спрощуючи - це як задача зі школи про басейн та труби. За однією трубою озброєння передається Україні, за іншою має наповнювати "басейн" новим озброєнням. І наразі цей "басейн" пустий, бо з нього "витікало" значно більше коштів ніж подавалось.

армія сша залізниця

Також був названий розмір цього "басейну" - 10 млрд доларів, а він зараз порожній. І саме ця сума є наразі для Пентагону "мінусом" на балансі, який не покривав Конгрес, попри запити, протягом 15 місяців. Але варто зазначити, що хто саме встановив розмір у 10 млрд доларів, вважаючи, що перевищення цієї межі почне завдавати шкоди обороноздатності, залишається відкритим питанням. Цілком можливо, що й сам Пентагон.

Також нижня палата американського парламенту не може проголосувати за виділення нового генерального траншу на фінансування допомоги Україні у 2024 фінансовому році. А весь Конгрес - весь федеральний бюджет на 2024 американський фінансовий рік, який стартував ще 1 жовтня 2023 року.

А якщо до кінця квітня він не буде прийнятий Пентагон очікує секвестр бюджету, тобто скорочення всіх витрат на 1%. Це без урахування того, що всі оборонні програми, які мали бути започатковані з жовтня 2024 року, не отримали фінансування, а наразі воно здійснюється за старими статтями.

Читайте також: Спочатку Данія віддала ЗСУ всі САУ CAESAR, тепер від неї ще будуть "Цезарі", але є нюанс