xcounter
#

Пентагон досі не отримав фінансування на збільшення виробництва боєприпасів, а далі лише секвестр бюджету

У Пентагоні вже готуються до зменшення бюджету (всі фото: US DoD)
У Пентагоні вже готуються до зменшення бюджету (всі фото: US DoD)
2328

У США стратегічні програми розширення виробництва озброєння на паузі з жовтня 2023 року, а далі - лише зменшення витрат, що ударить й по затвердженим програмам

Коли згадується про те, що у США нижня палата Конгресу досі не може проголосувати за виділення коштів на допомогу Україні, часом забувається, що ситуація у Вашингтоні значно гірша.

Бо у США станом на початок березня немає прийнятого державного бюджету, а з ним й оборонного бюджету. Лише завдяки голосуванням про тимчасове фінансування вдається уникати так званого "шатдауну", коли робота уряду припиняється.

Читайте також: Поки грошей на "Армату" немає, а БМП не вистачає - рашисти почали наступати на "гольф-карах"

Але це означає, що на паузі знаходяться всі довготривалі оборонні програми, в першу чергу - програма з розширення виробництва боєприпасів, фінансування яких мало стартувати у 2024 фінансовому році.

А якраз у цьому році мала бути профінансована довгострокова програма закупівлі та розширення виробництва основних артилерійських боєприпасів та ракет у межах 1,4 млрд доларів та ще 1,9 млрд доларів на їх закупівлю протягом п'яти років.

155 мм снаряди

І це не проблема протягом трьох місяців, це проблема яка з'явилась 1 жовтня 2023 року, з початку фінансового року у США. Й вже цілих п'ять місяців ця та інші програми не можуть бути реалізовані й об'єктивно зараз американське військо та оборонна промисловість втрачає найцінніший ресурс - час.

Більше того, якщо бюджет не буде прийнятий до 30 квітня, це означає що всі федеральні установи, включно і з міноборони США чекає на секвестр бюджету. Й вони мають скоротити витрати на 1%, про що пише Defense News.

Видання наводить приклади впливу скорочення бюджету у різних видах американських збройних сил. Зокрема у ВМС він вдарить по програмі атомних ударних підводних човнів класу Virginia, яка не дорахується 2 млрд доларів, ще 800 млн доларів не вистачить на десантні кораблі. А у повітряних силах призведе до скорочення космічних програм на 2,8 млрд доларів.

USS Virginia (SSN 774)
USS Virginia (SSN 774)

"Відсутність річного фінансування залишила ключові урядові програми в "чистилищі", витратила гроші платників податків на застарілі бюджети та ускладнила прогрес", - цитує директор Асоціації аерокосмічної промисловості Еріка Фаннінга видання.

Таким чином відсутність узгодження бюджету на 2024 рік, означає провал у багатьох програмах озброєння США загалом.

Читайте також: Ворог вже понад тиждень не використовує А-50: без якого функціоналу та можливостей залишились "ВКС" РФ