xcounter
#

Спочатку Данія віддала ЗСУ всі САУ CAESAR, тепер від неї ще будуть "Цезарі", але є нюанс

5524
Данська САУ Caesar, одна з 19 переданих до ЗСУ, фото - Forsvaret
Данська САУ Caesar, одна з 19 переданих до ЗСУ, фото - Forsvaret

Чим особливе наповнення цього пакету допомоги для України

Міноборони Данії оголосило про виділення нового, уже 16-го пакету військової допомоги для нашої країни на суму близько 2,3 мільярдів данських крон, або ж 337 мільйонів доларів.

Таке фінансування піде на виготовлення САУ CAESAR у кооперації з Францією, самохідних 120-мм мінометів, та на 155-мм снаряди для українського війська у співпраці з Естонією та Чехією. Про це йдеться у повідомленні данського оборонного відомства.

Читайте також: США виділяють перший в 2024 році пакет допомоги для України на $300 млн
САУ Caesar у ЗСУ

При цьому наводиться деталізація, що вказані вище 2,3 мільярди данських крон будуть спрямовані до Міжнародного фонду підтримки України, із якого 1,3 мільярди данських крон будуть витрачені в 2024 році, близько 0,2 мільярди данських крон – в 2025 році та 0,7 мільярдів данських крон в 2026 році.

"Пожертвування зроблені в співпраці з нашими союзниками та посилають важливий сигнал про те, що ми підтримуємо Україну на широкому фронті", цитує прес-служба Міноборонии Данії слова свого очільника Троельса Лунда Поульсена. Нагадаємо, що попередній, 15-ий пакет допомоги, Данія надала наприкінці лютого 2024 року, туди було включено снаряди та засоби ППО, а перші F-16 будуть вже літом.

Данські CV90, фото - Forsvaret

Як випливає із наведеного вище повідомлення, мова по суті про те, що Данія має намір оплатити за свої гроші виробництво певної кількості нових САУ CAESAR та 120-мм самохідних мінометів без уточнення типу, при цьому кількість запланованих артсистем не розкривається. При цьому варто зробити поправку на те, що зараз цикл виробництва CAESAR складає 15 місяців.

Але тут заодно виникає цікавий нюанс, що це має бути вже друга поставка "Цезарів" від Данії, перша була в січні 2023 року, коли ця країна віддала для ЗСУ всі у себе наявні САУ CAESAR на шасі Tatra 8x8.

Крім того, тут можемо пригадати заодно епізод, коли Данія передала для ЗСУ свої САУ M109, котрі ймовірно можуть бути використані саме як донори запчастин.

Данська M109A3 на зберіганні, фото з відкритих джерел

Як раніше розповідав Defense Express, станом на травень 2023 року було відомо про те, що хоча Данія має лише дві мехбригади, вона дає Україні техніки якраз на ще одну бригаду. Крім того, в грудні 2023 року стало відомо про те, що Швеція та Данія посилять ЗСУ новими БМП CV90, і тут мова йде таємну угоду з Україною.

Читайте також: "Новатор" пройшов випробування з модулем під 14,5-мм кулемет, і це цікава деталь