xcounter
#

Хоча Данія має лише дві мехбригади, вона дає Україні техніки якраз на ще одну бригаду

10470
Танкісти ЗСУ опановують Leopard 1A5, травень 2023 року, фото - Anders Lomholt
Танкісти ЗСУ опановують Leopard 1A5, травень 2023 року, фото - Anders Lomholt

Це показує, що обсяг допомоги для ЗСУ від різних країн варто рахувати не лише в грошах, але й в еквіваленті військового потенціалу також

Аналітики порталу Oryx описали дані по військовій допомозі для України, яку вже поставила або запланувала на майбутнє Данія, і там ми можемо побачити наступний парадокс.

Якщо узагальнити ці всі дані, то виходить, що загального обсягу військової підтримки від Данії (або самостійно, або "вскладчину" з партнерами) може вистачити на еквівалент мінімум однієї механізованої бригади, хоча якщо опиратись на дані The Military Balance 2022, то сухопутні війська данської армії налічують всього 8 тисяч "багнетів", зведених всього в 2 механізовані бригади та декілька батальйонів підтримки.

Читайте також: Скільки саме навчальних F-16 має "авіаційна коаліція" для України, бо це важливо для підготовки пілотів ЗСУ
Leopard 2A4, ілюстративне фото від Krauss Maffei Wegmann

Наприклад, Данія спільно з Нідерландами готує поставку 14 танків Leopard 2A4 для ЗСУ, і тут за данські гроші буде оплачено 7 машин. Данія також спільно з Німеччиною готує поставку аж 100 танків Leopard 1A5, і тут за данські гроші буде оплачено 33 машини.

Тут заодно варто врахувати, що за німецької підтримки Данія відновила та передала ЗСУ 54 гусеничні бронетранспортери M113G3DK. Ну і також – що в рамках спільного з Німеччиною та Норвегією данці готують поставку 16 колісних САУ словацького виробництва Zuzana 2, із яких за гроші Данії буде оплачено п’ять САУ цього типу. І це все при тому, що Данія віддала Україні всі свої 19 самохідних артустановок Caesar у варіанті з колісним шасі 8х8, про особливості якого Defense Express розповідав в окремому матеріалі.

В активі Данії також поставка для України неназваної кількості БРЕМ, машин для розмінування , самохідних мостів Biber та іншого інженерного обладнання, і передача близько 400 ПЗРК Stinger.

По боєприпасам від данського уряду для ЗСУ аналітики Oryx наводять таку номенклатуру – 800 гранатометів РПГ-7 та 29 тисяч пострілів до них, неназвана кількість набоїв калібру 5,56 мм та снарядів калібру 155 мм, неназвана кількість 120-мм артилерійських мін та 5600 пострілів до Carl Gustav.

І це все при тому, що Данія також поставила пускові установки до берегового ракетного комплексу Harpoon, сам факт наявності яких змусив рашистів остаточно відмовитись від планів десанту на Одесу та інших активних дій в акваторії Чорного моря.

Данські військові на бронетранспортерах M113G3DK, ілюстративне фото від MilitaryImages.Net

Все описане вище демонструє, що обсяг допомоги для ЗСУ від різних країн варто рахувати не лише у грошовому еквіваленті. Але й також - в еквіваленті військового потенціалу, який допомагає створити та чи інша поставка.

Читайте також: Що ще важливе крім С-300 та МіГ-29SA для ЗСУ поставила Словаччина