xcounter
#

Скільки саме навчальних F-16 має "авіаційна коаліція" для України, бо це важливо для підготовки пілотів ЗСУ

3040
Навчально-бойовий F-16BM ВПС Бельгії, ілюстративне фото від Ronald Airbus via Scramble
Навчально-бойовий F-16BM ВПС Бельгії, ілюстративне фото від Ronald Airbus via Scramble

Без достатньої кількості "літаючих парт" тривалість навчання наших авіаторів могла би "затягнутись"

За підсумками чергової зустрічі в форматі "Рамштайн", що відбулась 25 травня 2023 року в режимі он-лайн стало відомо зокрема, що Данія та Нідерланди візьмуть на себе провідну роль в європейській коаліції по F-16 для України. Також до такої коаліції окрім США приєднаються Бельгія, Польща, Португалія та Норвегія. А розгортання F-16 для ЗСУ буде фінансуватись зокрема за рахунок окремого фонду, який наповнюватимуть донори-учасники коаліції.

Щоправда, яким при цьому буде обсяг затрат, достеменно не зрозуміло. Але в даному ракурсі краще звернути увагу на інше питання – а скільки саме навчально-бойових літаків F-16 мають в своєму розпорядженні країни "авіаційної коаліції", бо це прямо впливатиме на темпи підготовки льотчиків ЗСУ на західні винищувачі.

Читайте також: Спочатку Швеція двічі відмовилась дати Україні Gripen, але тепер погодилась вчити наших пілотів на ці винищувачі
Навчально-бойовий F-16BM ВПС Данії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Навчально-бойова версія під індексом F-16B (та його модифікації) дозволяє молодому пілоту опанувати не тільки сам пілотаж, але й застосування зброї з цього літака під наглядом досвідченого інструктора. Іншими словами – навіть якщо молодий пілот із сучасними технологіями "на ти", йому все рівно під час навчальних польотів потрібні будуть "підказки" від досвідченого льотчика, який сидітиме буквально в сусідній кабіні навчально-бойової "спарки" F-16.

А от наскільки багато можуть мати європейські учасники "авіаційної коаліції" таких "літаючих парт" на базі F-16, зможемо порахувати на основі даних довідника The Military Balance 2022 (в алфавітному порядку):

  • Бельгія – дев’ять навчально-бойових F-16BM;
  • Данія – десять навчально-бойових F-16BM (але кількість реально справних машин цієї модифікації невідома);
  • Нідерланди – наводяться лише узагальнені дані про наявність в розпорядженні загалом 61 літака типів F-16AM/BM;
  • Норвегія – на кінець 2021 року в розпорядженні лишалось п’ять навчально-бойових F-16BM, списані зі складу ВПС;
  • Польща – 12 двомісних F-16D Block 52+;
  • Португалія – чотири навчально-бойові F-16BM.
Навчально-бойовий F-16BM ВПС Португалії, ілюстративне фото від Laurent ERRERA

У відкритому доступі відсутні дані, наприклад, про продуктивність по навчанню пілотів зазначених вище навчально-бойових або двомісних версій F-16, ну і також – наскільки рівень їх технічної готовності відповідає "стандартному" показнику по F-16 на рівні 60-70% від загального парку. Але наведені вище цифри чітко показують, чому навіть для підготовки наших льотчиків на нові літаки уже потрібні об’єднані зусилля "авіаційної коаліції" - майже на всю Європу налічується в кращому випадку до півсотні навчально-бойових "спарок" F-16.

Втім, відсутність навіть такої кількості "літаючих парт" на базі F-16 могла би в принципі затягнути перспективи по навчанню пілотів ЗСУ на сучасні винищувачі.

Польський F-16D Block 52+, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Рідкісні фото "секретного" стелс-літака F-117 на землі і в небі: списана 15 років тому, машина все ще отримує нові завдання