xcounter
#

Данія та Нідерланди передадуть ЗСУ Leopard 2, але не раніше 2024 року, у версії A4 та не з власних запасів

2382
Leopard 2A4 (фото: Krauss Maffei Wegmann)
Leopard 2A4 (фото: Krauss Maffei Wegmann)

Також у Данії оголосили кількість Leopard 1, які будуть передані впродовж наступних семи місяців

Данія та Нідерланди спільно взяли на себе зобов'язання посилити Збройні Сили України танками Leopard 2 та Leopard 1, про що оголосили данський міністр закордонних справ Ларс Люкке Расмуссен [Lars Løkke Rasmussen] та виконувач обов'язків міністра оборони Трольс Лунд Пульсен [Troels Lund Poulsen].

За їх словами, які цитує видання DR загалом буде передано 14 одиниць Leopard 2, які країни спільно закуплять для України. Через це танки будуть поставлені на початку 2024 року й мова не йде про машини, які знаходяться на озброєнні збройних сил Данії. Зазначимо, що данські сухопутні війська експлуатують 44 Leopard 2 з яких 29 Leopard 2A7+, а ще 15 Leopard 2A5 мають бути оновлені до цієї версії.

Читайте також: ЗСУ мають далекобійні високоточні ракети від Roketsan: засвітився носій, який запускає все, включно з балістичними KHAN
Leopard 2A5
Leopard 2A5 збройних сил Данії (фото: Forsvaret)

Водночас Нідерланди зараз взагалі не мають власних танків, й орендують роту Leopard 2A6 у Німеччини. Хоча ще на початку 90-х голанці мали на озброєнні 445 машин у версії Leopard 2A4, 330 з яких у 90-х були модернізовані до рівня Leopard 2A5, а ще 188 з них у 2000-х до рівня Leopard 2A6. Але у 2011 році всі ці машини були виведені з експлуатації та розпродані.

Й тому мова йде про Leopard 2A4 які вочевидь закуплять із запасів однієї з приватних компаній, наприклад самого виробника Leopard 2 Krauss Maffei Wegmann або Rheinmetall. Останній до речі у січні оголосив, що має 22 машини Leopard 2. Також приблизно збігаються й строки, які були оголошені цією німецькою компанією у вигляді майже річного технологічний цикл відновлення танків.

Leopard 2A4
Leopard 2A4 (фото: Krauss Maffei Wegmann)

Окрім того данські посадовці оголосили й про строки та кількісні показники танків Leopard 1, які також викуповуються у приватних власників. Трольс Лунд Пульсен зазначив, що мова йде про 80 машин, які будуть передані до кінця 2023 року, а загалом мова йде про близько сотні. Й знову, кількість цих машин доволі точно збігається з оголошеними запасами Rheinmetall у 88 Leopard 1.

Leopard 1
Leopard 1 (фото: Krauss Maffei Wegmann)

Водночас такі плани з боку Данії та Нідерландів можуть цілком говорити про їх оцінки строків війни, але у будь-якому випадку вирішують питання й щодо посилення Збройних Сил України й після перемоги.

Читайте також: Як рашисти дійсно можуть глушити Starlink та як цьому можливо легко завадити звичайною лопатою