xcounter
#

Як рашисти дійсно можуть глушити Starlink та як цьому можливо легко завадити звичайною лопатою

Антена Starlink (фото: Victory Drones)
Антена Starlink (фото: Victory Drones)
16050

Проблеми зі зв'язком у Starlink дійсно з'явились, але схоже, що вони пов'язані зовсім не з таємничими комплексами РЕБ рашистів

Попри те що у глушінні супутникового інтернету Starlink від SpaceX вже активно звинувачують новітній російський комплекс РЕБ 14Ц227 "Тобол", цілком можливо, що є значно простіше пояснення складностям у роботі системи.

Зокрема відомий фахівець-зв'язківець Сергій Флеш днями розмістив доволі детальну публікацію, яка говорить, що рашисти здогадались як пригнічувати Starlink і для цього їм не потрібні спеціальні втаємничені комплекси. Бо мова йде про ті засоби, які й так активно використовуються противником й призначені для глушіння GPS.

Читайте також: Пентагон вдруге за п'ять місяців дає JDAM для ЗСУ, хоча ця зброя досі таємниця для нас
комплекс реб РФ

На перший погляд, де сам Starlink, де GPS, але насправді вони тісно пов'язані, бо супутникова навігація необхідна терміналу Starlink для визначення власних координат і реєстрації у мережі.

Також після втрати GPS, навіть якщо реєстрація відбулась, падає швидкість інтернету до нульових показників. Бо точні координати необхідні для синхронізації, чіткого з'єднання та відстежування антеною супутників.

Скоріш за все після того, як у самому Space X відключили термінали на тимчасово окупованих територіях та над водою, що неможливо без точного визначення координат, у РФ зрозуміли куди треба "копати". Й зрештою додумались почати глушити саме GPS таким чином, щоб завадити роботі Starlink. І якщо для придушення GPS для дронів та убезпечення самих комплексів РЕБ противник ховав їх у низині, то тепер почав підіймати їх вище. Зокрема на дахи будинків, щогли мобільного зв'язку тощо, через це супутникова навігація зникає вже на рівні землі.

Starlink
Антена Starlink (фото: SpaceX)

Але обійти такі завади можливо й доволі легко. І для цього знадобиться звичайна лопата. Для антени Starlink необхідно викопати яму глибиною 50 см, але доволі широку для того, щоб він бачив супутники. Таке заглиблення знизить вплив РЕБ рашистів на GPS. Перевірити на практиці це можливо просто опустивши Starlink в окоп, якщо допомогло - то все вірно.

З боку Defense Express зазначимо, що такий окоп для Starlink взагалі є непоганим варіантом для убезпечення від можливого пошкодження, а також дозволяє його замаскувати зверху, хоча й потребує забезпечення дренажу від дощової води.

Starlink
Starlink також використовується армією США (фото: US DoD)

Другий варіант складніший та потребує створення Клітки Фарадея навколо антени Starlink (але звісно не над нею та з урахуванням зони огляду антени). Для цього знадобиться будь-яка металева сітка з осередком 5-7 см та її обов'язкове заземлення.

З боку Defense Express зазначимо, що проблеми зі Starlink саме через глушіння GPS вбачаються більш реалістичними ніж використання спеціальних втаємничених комплексів, частина з яких взагалі має стаціонарне розташування та відрізняються високою енергомісткістю.

Також нижче докладемо оригінал допису:

Читайте також: Чому важливо маскувати Wi-Fi на передовій - вкрай важливий матеріал для всіх хто на передньому краї та не тільки