xcounter
#

Пентагон вдруге за п'ять місяців дає JDAM для ЗСУ, хоча ця зброя досі таємниця для нас

24331
"Розумні авіабомби" JDAM-ER, фото ілюстративне, джерело - U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. James Hodgman/DVIDS
"Розумні авіабомби" JDAM-ER, фото ілюстративне, джерело - U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. James Hodgman/DVIDS

Найбільш інтригуюче питання – а як насправді ці "розумні авіабомби" були адаптовані під радянські літаки в строю ЗСУ

Білий Дім 19 квітня 2023 року оголосив про новий пакет військової допомоги для України загальною вартістю 325 мільйонів доларів. Цей пакет підтримки передбачає поставку неназваної кількості ракет до M142 HIMARS та M270, снарядів калібру 155-мм та 105-мм, протитанкових ракет TOW та гранатометів AT-4.

Також мова про поставку неназваної кількості протитанкових мін та підривних зарядів для подолання перешкод, понад 9 мільйонів патронів до стрілецької зброї та чотирьох машин логічного забезпечення LVS, запчастин та "іншого польового обладання", діагностичної апаратури та обладнання для захисту портів та гаваней. Ну і мабуть найцікавіший пункт – передача неназваної кількості precision aerial munitions ("високоточного авіаційного озброєння"), бо минулий раз під цим терміном крились саме керовані авіабомби JDAM-ER.

Читайте також: ЗРК Patriot в Україні: чи приїхав насправді, які задачі буде виконувати та яка озвучена потреба у цих комплексах
Підготовка до польоту Су-24 із складу 7 бригади тактичної авіації, січень 2022 року, фото ілюстративне, джерело - прес-служба бригади

Коли кажемо "минулий раз", то маємо на увазі, що вперше про передачу "розумних бомб" JDAM-ER для України Пентагон оголосив ще 21 грудня 2022 року, в рамках чергового пакету військової допомоги на 1,8 мільярдів доларів, в якому також фігурувала передача ЗРК Patriot. В тому переліку JDAM-ER теж фігурували під позначенням precision aerial munitions. А от далі ми можемо прослідкувати ось таку цікаву хронологію.

Вже наприкінці грудня того ж 2022 року в The New York Times виходить перша публікація із першими припущеннями про те, як літаки ЗСУ могли адаптувати під американські "розумні бомби". Автори NYT тоді стверджували, що наша авіація отримає JDAM таки у базовій версії, на основі авіабомби серії Mark 80, а не адаптацію під радянські бомби (що було доволі логічно очікувати).

JDAM, ілюстративне фото з відкритих джерел

Також там заявлялось твердження, що для скиду JDAM з радянських літаків фахівці США запропонували використовувати той же пілон LAU-118/А, який до цього використовувався для відстрілу ракет AGM-88 HARM.

І що для адаптації "розумних бомб" під авіатехніку іноземного виробництва США мають відповідне програмне забезпечення, яке можна начебто буквально "закачати" на літак за допомогою ноутбука із GPS-пристроєм.

Але далі вийшло ще цікавіше. Перші повідомлення про те, що Пентагон фактично передав Україні "розумні авіабомби" JDAM у західних ЗМІ з’явились лише наприкінці лютого 2023 року. І там окремо підкреслювалось, що мова саме про JDAM-ER з дальністю застосування до 70 км.

AGM-88 HARM, адаптована під МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ за допомогою пілона LAU-118/А, вересень 2022 року, фото з відкритих джерел

Перші повідомлення про те, що ЗСУ начебто уже використовують "розумні бомби" проти рашистів, з’явились у західних ЗМІ вже на початку березня 2023 року. Першоджерелом при цьому був командувач Повітряних сил США в Європі та Африці Джеймс Хекер, також зазначалось, що наші льотчики скидають JDAM на рашистів у режимі кабрування.

Ну а перше офіційне підтвердження від Повітряних Сил про те, що наша авіація таки працює бомбами JDAM-ER, з’явилось уже на початку квітня цього року. І весь цей час, тобто останні 5 місяців, технологія застосування "розумних бомб" цього типу по факту лишалась таємницею.

Але додамо, що Defense Express ще наприкінці лютого 2023 року в одній із своїх публікацій розповідав про те, як саме JDAM-ER можуть безпечно для наших літаків застосовуватись проти рашистів у режимі кабрування.

JDAM-ER та сценарій його використання (джерело: Carlo Kopp)
Читайте також: Як МіГ-29 прослужили в Молдові, "перекочували" в США, а потім могли стати "донорами" для ЗСУ