xcounter
#

ЗРК Patriot в Україні: чи приїхав насправді, які задачі буде виконувати та яка озвучена потреба у цих комплексах

5353
ЗРК Patriot. Всі фото: U.S. DoD
ЗРК Patriot. Всі фото: U.S. DoD

ЗРК Patriot стане довгоочікуваним поповненням ПС ЗСУ і має надати нові можливості у протидії російським ракетам та літакам

Сайт уряду Німеччини оновив свій список оборонної допомоги Україні, і в списку нової переданої оборонної допомоги, крім вантажівок Zetros та автомобілів прикордонної служби, є також й довгоочікувані зенітні ракетні комплекси Patriot з ракетами. І хоча тут йдеться про офіційне повідомлення, все ж до нього можна було б поставитися досить обережно, особливо після випадку з фальстартом щодо цього ЗРК та повідомлень про те, що "Patriot фізично отримали, але вони ще не розгорнуті".

Пускова Patriot PAC-3 з ракетами MSE
Пускова Patriot PAC-3 з ракетами MSE

Тому тут варто передусім звернути увагу на коментар речника Повітряних Сил ЗСУ Юрія Ігната щодо передачі Patriot і він наразі стверджує таке – німецький ЗРК Patriot в Україні поки що "не бачив", але передачу очікують: "Чим раніше він стане на бойове чергування, тим буде краще. Ми зможемо реагувати і робити ті речі, про які давно говорили".

Читайте також: Майже два місяці знадобилось Німеччини, щоб відправити до Польщі обіцяні Patriot: чи зможуть у теорії захистити Україну

Тож хоча у ПС ЗСУ наразі офіційно не підтверджують фізичну наявність цього ЗРК в Україні, але можна обережно припустити, з огляду на фіксацію німецьким урядом передачі Patriot, що він може перебувати "десь в дорозі" і вже скоро буде допомагати нашим військовим прикривати небо від російських ракет та авіації.

P.S. Оновлення – міністр оборони України Олексій Резніков підтвердив прибуття ЗРК Patriot в Україну

Коли ми говоримо про Patriot, то передусім згадуємо його як засіб протиракетної оборони, який у версії PAC3 допоможе знищувати ті російські ракети, які наразі ми, на жаль, знищувати не можемо, зокрема балістичні ракети та навіть Х-22.

ЗРК ПС ЗСУ
Які ЗРК наявні у ЗСУ та які ракети вони можуть збивати

У цій версії ЗРК Patriot може знищувати балістичні цілі ракетою MSE на відстані понад 40 км, і це буде надважливим посиленням та доповненням до вже існуючих сучасних систем протиповітряної оборони в ПС ЗСУ, таких як NASAMS, яку нещодавно демонстрували на відео або ж IRIS-T.

Водночас також не варто забувати й про можливості ЗРК Patriot проти авіації, які він може збивати на відстані аж до 160 км – і, судячи зокрема із заяв наших Повітряних Сил, ЗРК Patriot, ймовірно, зіграє не останню роль в майбутніх подіях у війні проти РФ.

Зокрема, коментуючи постачання цієї системи Німеччиною, речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат наголошував на можливостях Patriot саме як засобу протиповітряної оборони, відзначаючи, що він "дозволить відганяти якомога далі російську авіацію від українських кордонів".

З огляду на низку актуальних задач для Patriot в Україні, нам, звичайно, потрібно якомога більше таких комплексів та, що не менш важливо, ракет до них – як раніше відзначав Президент України Володимир Зеленський, Україні потрібні щонайменше 20 батарей ЗРК Patriot.

Українські військові приїжджають в США на навчання на ЗРК Patriot, січень 2023, відео ілюстративне

З урахуванням того, що поки що нам погодилися поставити по одній батареї США та Німеччина, а Нідерланди – дві пускові, то кількість у 20 батарей насправді виглядає фантастичною, хоча навряд чи перебільшеною. Можливо, нову інформацію про постачання цих та інших ЗРК ми почуємо на наступній зустрічі "Рамштайн", яка має відбутися вже 21 квітня.

Читайте також: Скільки може коштувати модернізація трьох батарей Patriot і купівля четвертої разом з ракетами PAC-3 MSE