xcounter
#

Майже два місяці знадобилось Німеччини, щоб відправити до Польщі обіцяні Patriot: чи зможуть у теорії захистити Україну

Patriot PAC 3 (фото: Bundeswehr)
Patriot PAC 3 (фото: Bundeswehr)
3371

Лише сьогодні, 23 січня, Німеччина відправить перші ЗРК Patriot, які мають бути розміщені поблизу Замостя у Польщі

Дійсно епічна "боротьба" за німецькі Patriot для Польщі, які сама Варшава пропонувала розмістити в Україні, офіційно завершилась ще 6 грудня. Саме тоді, після цілої епопеї, було остаточно вирішено, що Німеччина розмістить ЗРК саме на території Польщі. Але пройшло майже два місяці й лише зараз, 23 січня, Берлін відправляє Patriot на східний кордон НАТО.

При цьому мова йде, як пише німецьке видання Handelsblatt, про відправку перших двох батарей з трьох, які мають бути перебазовані з Німеччини до Польщі. Також зазначимо, що Patriot лише відправляються до Польщі та певний час ще займе їх розгортання та набуття бойової готовності. Хоча бійці Бундесверу були відряджені на тиждень раніше для того, щоб забезпечити підготовку місць розгортання ЗРК.

Читайте також: Польща стежить за тим, як модернізують Abrams в США: коли оновлені танки M1A2SEPv4 можуть піти в серію

Також повідомлено, що Patriot будуть розгорнуті поблизу Замостя [Zamość], яке знаходиться поряд з кордоном України. Враховуючи дальності перехоплення балістичних цілей ракетами MSE у 60 км та аеродинамічний на дальності 160 км ракетами PAC 2, зона захисту вкрай умовно виглядає наступним чином.

Звісно, німецькі Patriot можуть бути розміщені ближче до кордону України. У цьому випадку зона захисту може виглядати наступним чином.

Також треба зазначити, що дальність перехоплення аеродинамічних цілей стосується максимальних можливостей для висотних цілей. У випадку перехоплення крилатих ракет та інших маловисотних цілей, то орієнтуватися необхідно на показник у 40-50 км, що пов'язано із радіогоризонтом.

Водночас загалом ситуація із відправкою Німеччиною ЗРК Patriot до Польщі, точніше строки, які стали необхідними для реалізації цієї задачі - цілком можуть слугувати орієнтиром щодо реальних оперативних можливостей.

Читайте також: Російська "оборонка" каже, що зіштовхнулася з новим рекордом і не знає, що з цим робити