xcounter
#

Скільки може коштувати модернізація трьох батарей Patriot і купівля четвертої разом з ракетами PAC-3 MSE

9351
Пускові установки ЗРК Patriot, ілюстративне фото з відкритих джерел
Пускові установки ЗРК Patriot, ілюстративне фото з відкритих джерел

Приклад стосується однієї з країн Альянсу, але цілком може бути актуальним і для нашої держави

Міноборони Іспанії планує у 2023 році укласти контракт з Пентагоном орієнтовною вартістю в 1,4 мільярди євро, який передбачатиме модернізацію трьох батарей ЗРК Patriot до конфігурації 3+, купівлю четвертої батареї і поставку ракет у версії PAC-3 MSE.

Для запуску такої програми Іспанія сподівається на програму FSM (іноземних військових продаж) від США, під цей контракт в іспанському оборонному бюджеті на 2023 рік уже зарезервовано 143 мільйони євро. Отримати перші модернізовані пускові установки Міноборони Іспанії розраховує уже наприкінці 2024 року. Про це пише видання Infodefensa.

Читайте також: Яку територію зможуть перекрити 5 батарей Patriot, і скільки коштуватимуть ракети до них
ЗРК Patriot іспанської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зазначається, що свої ЗРК Patriot Іспанія придбала у Німеччині, одну батарею в 2004 році та ще дві у 2015 році. Кожна батарея Patriot в іспанській армії складається із шести пускових установок, РЛС AN/MPQ-53, командний пункт (ICC), машини забезпечення та зв'язку. Ймовірно, в такому ж складі Іспанія сподівається отримати й четверту батарею такого ЗРК.

Передбачається, що в рамках робіт по модернізації пускові установки іспанських Patriot будуть перероблені із конфігурації M901 на чотири ракети PAC-3 на конфігурацію M902, розраховану на запуск до 16 ракет PAC-3 MSE.

ЗРК Patriot іспанської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Видання не наводить розбивку, яка частина із суми в 1,4 мільярди євро буде виділена саме на модернізацію трьох наявних батарей, а яка із них – на купівлю додаткової четвертої батареї та ракет PAC-3 MSE. Приклад тієї ж Польщі показує, що одна батарея ЗРК Patriot коштує порядка 1 мільярда доларів. Ймовірно, такий порядок цифр буде також актуальним і у випадку з Іспанією.

В такому разі виходить, що Іспанія на модернізацію пускових та закупівлю невеликої кількості PAC-3 MSE може закладати до 400 мільйонів євро. На перший погляд, сума виглядає зовсім невеликою. Особливо якщо пригадати, наприклад, що лише 96 ракет GEM-T до Patriot збройних сил Голландії загалом обійдуться в 1,2 мільярди доларів. Але далі можуть бути свої "але".

Наприклад, Міноборони США може не погодитись із калькуляціями своїх іспанських колег та запросити значно вищу суму на модернізацію ЗРК. Через що, наприклад, іспанцям доведеться відмовлятись від купівлі четвертої батареї або ж взагалі «урізати» бюджет на цей проект. Або ж взагалі не варто виключати варіант, що Іспанія та США в підсумку не домовляться, і проект по модернізації іспанських ЗРК Patriot взагалі не відбудеться.

ЗРК Patriot іспанської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Все вищевикладене стосується Іспанії, але може виявитись актуальним і для України. Бо тут не варто виключати, що за декілька років після отримання Patriot для ЗСУ питання апгрейду цих ЗРК також може виникнути.

І тут доведеться обирати, що вигідніше – або ж повністю оплатити усі роботи підрядникам із США, або ж "замкнути" на власну промисловість бодай частину робіт з технічного обслуговування наших Patriot, або навіть і виготовлення окремих елементів цього ЗРК. Як це наприклад уже зробила Польща.

Пускові установки M903 до ЗРК Patriot, вироблені в Польщі, фото з відкритих джерел
Читайте також: Кому США дозволять в Європі виготовляти зенітні ракети до Patriot, та на яку тривалість розрахований проект