xcounter
#

Рідкісні кадри роботи NASAMS в Україні: про "найбільш бойову" пускову та скільки всього цілей знищено

5678
Пуск NASAMS, фото Raytheon
Пуск NASAMS, фото Raytheon

Бійці ПС ЗСУ розповіли про роботу зенітного ракетного комплексу NASAMS

Повітряні Сили Збройних Сил України на своєму каналі в Youtube опублікували відео, в якому розповіли про те, як норвезько-американський зенітний ракетний комплекс NASAMS захищає Україну від російських ракет – першим серйозним випробуванням для цього комплексу у війні проти РФ стала ракетна атака рашистів 15 листопада, і під час неї NASAMS впорався із задачею на 100%, збивши 10 з 10 ракет.

Усього ж за п’ять місяців використання цього комплексу цей ЗРК, за даними ПС ЗСУ, NASAMS знищив понад 100 ракет та безпілотних літальних апаратів (ймовірно, передусім дронів-камікадзе типу Shahed) окупантів.

Читайте також: Для опанування NASAMS фахівцям ЗСУ знадобилось значно менше часу ніж очікувалось
ПС ЗСУ
Бійці відмічають кількість збитих цілей з NASAMS.Скріншот з відео ПС ЗСУ

Військові схвально відгукуються про цей комплекс. "Це була мрія, служити на якомусь більш досконалому зенітному ракетному комплексі, ніж С-300", – розповідає командир дивізіону ЗРК NASAMS Микита. Він відзначає, що С-300 вже старі та "доживають своє" – запчастин немає, і техніка фактично працює на ентузіазмі підрозділів. Водночас, як відзначається, у NASAMS набагато все простіше та надійніше.

"Всю обстановку спостерігаємо на локаторі, вивід низьколітаючих цілей, працюємо в семи різних режимах", – розповідає начальник станції NASAMS Ігор. Микита додає, що загалом NASAMS бачить цілі на відстані до 120 км.

ПС ЗСУ ЗРК NASAMS
Пункт управління ЗРК NASAMS, скріншот з відео ПС ЗСУ

Окремо демонструється пункт бойового управління цього ЗРК. "На свої робочих місцях знаходиться бойова обслуга, яка заступає на добу, і вона безпосередньо веде бойові дії під керівництвом командира підрозділу", відзначає Микита.

На моніторах оператори ЗРК бачать повітряну обстановку: "Все відбувається дуже швидко, натискається на ціль – елементарно або пальцями (бо екран сенсорний) або курсором миші, офіцер віддає наказ про порядок обстрілу цілей. Все, що буде в цьому секторі, все буде знищено автоматично".

зрк nasams пуск ракети
Пуск ракети ЗРК NASAMS десь в Україні

Також на відео показують одну з пускових установок зенітного ракетного комплексу NASAMS – відзначається, що саме ця ПУ (на фото нижче) "найбільш бойова" і знищила наразі вже шість крилатих ракет, випущених російським окупаційним військом по Україні.

ЗРК NASAMS пускова установка
Одна з пускових ЗРК NASAMS
Читайте також: Які країни Близького Сходу мають NASAMS, і скільки комплексів звідти можуть "перекочувати" до України