xcounter
#

Які країни Близького Сходу мають NASAMS, і скільки комплексів звідти можуть "перекочувати" до України

3722
ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел
ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або ще раз про нестандартні рішення, які доводиться використовувати США, щоб забезпечити Україну зброєю

Видання Politico з посиланням на генерального директора Raytheon Technologies Грега Хейза повідомляло, що Білий Дім хоче взяти для України комплекси NASAMS в країнах Близького Сходу. Ціль такої акції – прискорити поставку нових ЗРК для нашої країни до 3-6 місяців замість нормативних 24 місяців.

Конкретний перелік можливих країн-"донорів" систем ППО для України не розкривався. Але журналісти Politico вказували, що серед країн Близького Сходу власниками NASAMS є Катар та Оман, яка кількість наявних комплексів – точно невідома.

Читайте також: Чи захистять Patriot у Польщі небо України та скільки їх потрібно, якщо вони будуть розміщені в Україні

Справді, якщо попрацюємо з джерелами відкритих даних, то побачимо наступне. Довідник The Military Balance 2022 вказує, що Оман має в своєму розпорядженні два дивізіони комплексів NASAMS, кількість пускових при цьому не розкривається.

І тут варто утриматись від "механічного переносу" нашого поняття "дивізіон" на можливу кількість ЗРК, бо "дивізіон" за західною термінологією – це організаційно-структурна одиниця, а не конкретна кількість пускових.

ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел

А от у випадку з Катаром ситуація значно цікавіша. The Military Balance 2022 вказує, що ця країна ще не має на озброєнні комплекс NASAMS, перші поставки мали би початись у 2023 році.

Яка вартість контракту і скільки ЗРК замовив Катар – дані відсутні, але відомо, що в комплекті до ПУ йшли також і ракети середньої дальності AMRAAM-ER. По суті виходить, що "катарські" комплекси NASAMS якраз скоро мають зійти з виробничого конвеєру, саме ці ЗРК Білий Дім хоче "прискорено" передати Україні. І саме для того, щоб Катар дозволив його "посунути в черзі", США й "послав гонців" на Близький Схід.

Цілком можливо, що в Катарі можуть і не погодитись одразу на пропозицію "поступитись в черзі". Бо на свої NASAMS Доха чекає уже майже чотири роки, замовлення було дане в 2019 року. До речі, аналогічний приклад і з Оманом, який замовив ЗРК в 2013 році, а фактично отримав у 2018 році.

Тому приклад із "гінцями" на Близький Схід вкотре демонструє, які нестандартні рішення вимушений ухвалювати Білий Дім, щоб прискорити постачання необхідного озброєння для України.

Читайте також: На скільки NASAMS може розраховувати Україна на 1,2 млрд доларів: і чому ціни на ракети можуть шокувати